Читај ми!

Главобоља „прати“ килограме и цигарете

Вишак килограма, пушење и нередовна физичка активност фактори су ризика за главобоље и мигрене код тинејџера. Уколико су присутни појединачно шанса за појаву бола у глави већа је 1,8 пута, а удружено ризик повећавају чак 3,4 пута!

Тинејџери који су гојазни, пуше, или недовољно вежбају чешће пате од главобоља и мигрена, пише часопис Neurology.

Норвешки научници Универзитета у Ослу проучили су податке о 5.847 норвешких ученика узраста од 13 до 18 година, који су одговарали на питања о учесталости главобоља, пушењу и вежбању, а међу параметрима који су узети у обзир су висина и тежина.

Истраживачи су открили да је 36 одсто девојака и 21 одсто дечака имало проблема с учесталим главобољама у раздобљу од најмање годину дана, 16 одсто младића и девојака имало је вишак килограма, 19 одсто је пушило, а 31 одсто испитаника вежбало је ређе од два пута недељно.

Аутори истраживања наводе да су тинејџери који су имали вишак килограма, пушили и премало вежбали, имали 3,4 пута већу вероватноћу за честе главобоље него тинејџери код којих није био присутан ниједан од тих фактора ризика.

Тинејџери, који су имали само један од фактора ризика имали су 1,8 пута већу вероватноћу за честе главобоље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије