Читај ми!

Срећа није увек иста

Доживљај среће се мења са годинама. Док нам је у младости за срећу потребно узбуђење, у старости осећај задовољства долази од стабилности и мира, трвде амерички истраживачи.

Како године пролазе, тако се мења и наш поглед на свет, па и оно што нас чини срећним, закључак је студије коју је спровела група научника Универзитета у Пенсилванији, којом је било обухваћено 1.000 особа старости од 20 до 50 година.

Док смо млади срећу углавном доводимо у везу са маштањима о будућности, навалама адреналина и авантурама. С годинама, пак, све више налазимо задовољства у стабилности и миру.

За младе људе, 60 одсто среће је у узбуђењу, док они старији имају тенденцију да 80 одсто среће доводе у везу са мирним животом.

Резултати студије, такође, откривају да су млади људи највише окренути будућности, а да старије генерације више уживају у садашњости.„Говоримо о две потпуно различите врсте среће - једној која се односи на спокојан живот и другој која се тиче узбуђења", објаснила је професорка Каси Могилнер, вођа истраживања, а пренео Дејли мирор.

„Људи треба да очекују да ће се ствари које их чине срећним и њихово поимање среће променити, то је оно што нам доноси сазревање и боље познавање живота", додала је професорка Могилнер.

Студијом није утврђено постојање везе између среће и година старости тако да није могуће рећи да ли су старији или млађи људи срећнији, навела је Каси Моглинер истичући да степен среће највише зависи од појединца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се