Читај ми!

Меморија боља уз празнији стомак

Празнична сезона је увелико почела и није лако одолети храни која се спрема у ово доба године, али најновије истраживање италијанских научника показало је да је памћење боље уколико се одрекнемо понеког слатког залогаја. Такође, жеља за учењем је већа кад је калорија мање!

Прескакање десерта, како за струк, тако и за мозак, тачније меморију, показује истраживање „Калоријска ограничења" италијанских научника.

Ђовамбатиста Пани, један од истраживача, рекао је да се током истраживања усредсредио на CRЕB1 протеин, за који је познато да је важан за памћење и учење.

У експерименту који је вршен на лабораторијским мишевима, показало се да мањи унос калорија повећава жељу за учењем, а исто тако повећава и количину протеина у мозгу.

Код животиња на којима је вршено тестирање, показало се да морају да смање унос калорија за 25 до 30 одсто, док би људи могли да се одрекну у просеку и до 600 калорија дневно.

Да је умерено уношење хране корисно показује и дуговечност становника Окинаве у Јапану, где на 100.000 становника има 100 особа старијих од 100 година, што је више него било где у свету.

Наиме, становници Окинаве уносе мање калорија него просечне особе, пише Дејли Мејл (Daily mail).

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се