Читај ми!

Тест српске научнице открива прееклампсију

Научница из Србије, доктор Весна Гаровић Коцић са Нефролошког одељења Клинике „Мејо“, ради на тесту који би код трудница на време открио да ли ће развити прееклампсију, поремећај који, осим високог крвног притиска, карактеришу и беланчевине у мокраћи.

Статистички подаци показују да се у око пет одсто свих трудноћа у свету јавља прееклампсија, поремећај који код трудница изазива висок крвни притисак. Уколико се хипертензија не лечи на време, може да дође до компликација.

Лекари широм света покушавају да пронађу лек, а научница из Србије, доктор Весна Гаровић Коцић, на америчкој Клиници „Мејо" ради на тесту у току трудноће који би на време открио код којих трудница може да се јави тај поремећај.

Докторка Весна Гаровић Коцић друга је жена професор на Нефролошком одељењу Клинике „Мејо", где ради од 1999. године.

Сада се америчка стручна јавност интересује за њено истраживање које може да укаже на прееклампсију коју, осим високог крвног притиска, карактеришу и беланчевине у мокраћи.

„Труднице које развију прееклампсију, имају главобољу, болове у стомаку, значајне едеме и задржавање течности и то су углавном симптоми који их први пут подстакну да иду код лекара. За сада не знамо шта је проузрокује и, сходно томе, не знамо ни које су терапије", каже Весна Гаровић Коцић.

Весна и њен тим осмислили су врло прецизан тест којим може да се утврди које труднице са високим притиском имају предиспозиције за тај поремећај.

„Моје истраживање се односи на појаву специфичних ћелија у мокраћи жена, које се јављају отприлике 12 до 14 недеља пре него што те жене добију прве знакове прееклампсије", рекла је Гаровићева.

Реч је о ћелијама бубрега, а тестом који утврђује њихову појаву у мокраћи, што се не јавља у нормалној трудноћи, лекари би на време могли да почну да лече висок притисак.

„Хипертензија у трудноћи још се сматра једним од главних узрока можданог удара код младих жена", истиче Весна Гаровић Коцић.

Сада је најважније да, у будућности, тест који је још у фази истраживања и који је врло компликован, буде поједностављен, попут теста за трудноћу који може да се купи у апотекама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се