Читај ми!

Рекреација неопходна и у позним годинама

Мање напорне вежбе за одржавање кондиције и повећавање снаге и баланса препоручују се и старијим особама како би што дуже остали самостални. Такође, умереним и усмереним тренингом, осим физичке кондиције,побољшава се и стање духа.

Стручњаци процењују да ће 2050. године у Немачкој живети 30 милиона људи старијих од 60 година којима би требало омогућити да што дуже буду самостални, у чему би у великој мери могао да им омогући посебно осмишљен спортски програм.

Старијима се препоручују мање напорне вежбе за одржавање кондиције и вежбе за повећавање снаге и баланса.

Они који већ редовно вежбају истичу да им физичка активност веома користи и да би свима препоручили да почну да вежбају.

Управо то је суштина тренинг програма „Фит за 100" који је развио немачки Спортски универзитет из Келна.

Двосатним вежбањем током недеље, старији би требало да постану довољно „фит" за свакодневицу.

Устајање, пењање уз степенице, шетња, али и самостална брига о свакодневним потребама тако постаје лакша.

Програм је прецизно осмишљен, није реч о два сата било каквог кретања, већ управо циљаног тренинга, објаснио је за немачки државни радио „Дојче веле" Франк Нидер са Спортског универзитета.

„Када тренирамо само једном недељно, онда не можемо знатно да побољшамо своју кондицију. Зато то мора бити програм вежби од два пута по сат времена у току недеље. Иако се вежбе разликују, њихов циљ је увек исти: јачање мишића ногу, руку, трупа и леђа", истакао је Нидер.

Резултати више студија потврђују да се кондиција код већине учесника у програму, независно од старости, знатно побољшала без обзира на то да ли су се раније бавили спортом или су тек почели у поодмаклој старости.

„Научна процена је циљала на побољшања за људе са већим бројем година. Можемо рећи да им се повећала снага у рукама, ногама, као и покретљивост и стабилност", истакао је Нидер.

Да фитнес не познаје године доказ су и друге студије које показују да чак и старији од 90 година могу побољшати физичку кондицију и стање духа кроз усмерени тренинг. Осим тога, важни су и редовни друштвени контакти, забава и заједничко бављење спортом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се