Читај ми!

Здравим навикама против болести

Од малих ногу треба се навикавати на здраву исхрану, редовну физичку активност и избегавање познатих непријатеља здравља - дуванског дима, алкохола, сунчања, соли... Такође, подршка ближњих је веома важна јер васпитање и психа имају важну улогу у свакодневним одлукама.

Лоше животне навике често су узрок појаве многих болести. Плодно тло за ћелије рака су пушење, исхрана богата мастима, алкохол, сунчање, много соли и инфекције.

Четрдесет одсто свих тумора настаје због фактора изазваних начином живота и они се могу избећи. Најважнији и најпознатији фактор ризика јесте пушење.

Према анализама Макса Паркина из Центра за превенцију рака на Универзитету „Квин Мери" у Лондону, дуван је узрок 23 одсто свих случајева рака код мушкараца и 15 одсто код жена.

Ћелије рака не настају само у плућима, већ и у многим другим органима. Недовољно воћа и поврћа, као и претевише меса и соли на менију означено је као разлог за девет одсто свих случајева рака.

Око 5,5 одсто свих тумора резултат је прекомерне тежине и гојазности. Такође, опасни фактори су недовољно кретање, ултраљубичаста светлост, инфекције и ризици условљени професијом.

Аутор студије Макс Паркин истакао је да многи људи верују да је рак судбина или да лежи у генима. Ипак, најновији резултати показују другу тенденцију. При том, има разлике између мушкараца и жена.

Док пушење код оба пола често доводи до рака, код мушкараца је пре свега недовољно уношење витамина из воћа и поврћа, као и повишено конзумирање алкохола важан фактор за настанак тумора.

Код жена је то прекомерна тежина, пренео је немачки државни радио Дојче веле.

Ипак, за здрав животни стил, људима је потребна подршка. Деца, али и њихови родитељи и васпитачи морају да науче да се хране здраво, да препознају опасности од конзумирања дувана и алкохола, као и колико је важно свакодневно упражњавање физичке активности.

Само знање о ризичним факторима који се могу избећи не мења аутоматски стил живота. У супротном, не би широм света било милијарду и по људи са прекомерном телесном тежином и не би сваке године пет милиона људи умрло од последица пушења.

Проблем је вишеслојан. Никотин и алкохол стварају зависност, па их се тешко одрећи када се тело навикне, али и искуства, васпитање и психа имају важну улогу у свакодневним одлукама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара