Читај ми!

Отарасите се подочњака

Жене током хладних зимских дана изгледају старије, а главни „кривац“ за то су подочњаци који су у том периоду израженији због мањка сунчеве светлости, витамина Д и хормона среће. Даме, не очајавајте, „непријатељу“ је могуће доскочити!

Резултати истраживања грчке компаније "Adonia Organics", које је обухватало 5.000 жена које су посматране кроз четири годишња доба, показало је да су врећице испод очију знатно тамније у време зимског периода. 

Први на списку криваца за такве промене је мањак сунчеве светлости, али и витамина Д и серотонина (хормона среће).

„Све је више истраживања која показују да је недостатак витамина Д, К и Е највећи разлог тамних врећица испод очију и да жене изгледају старије током зимског периода", рекао је дерматолог Марк Бинете, преноси Дејли Мејл.

Тамних колутова и натечености испод очију можете се решити на неколико начина:

1. Потребно је добро се наспавати, мањак сна сигурно ће проузроковати подочњаке. Међутим, треба бити опрезан, јер и предугачко спавање може проузроковати тамне колутове и натеченост око очију. Уколико не спавате довољно ноћу, одремајте макар пола сата у току дана.

2. Узмите мало вате или пешкирић, натопите хладном водом и нежно притисните на очи. Тежи случајеви захтевају хладне врећице чаја од камилице.

3. Креме које су богате витамином Е одлично помажу смањењу тамних колутова.

4. Комад кромпира, краставца, тиквице или банане може послужити као сјајно средство против подочњака.

5. Ако се правилно храните, једете довољно воћа и поврћа, а мање масног, сланог и слатког, пијете литар и по до два воде на дан, проблеме са подочњацима нећете ни имати.

6. Масажа прстима може бити јако корисна при уклањању подочњака. Благо повлачите прстима од унутрашности ока, ка слепоочницама, али не претерујте јер можете изазвати појаву додатних бора на нежној кожи доњих капака.

7. Одлазак у сауну, такође, веома ефикасно може уклонити подочњаке и натеченост подручја око очију.

Важно је бити свестан да се биоритам организма и метаболизам изузетно брзо могу променити.

У зависности од тога како сте провели дан или вече, како се храните, да ли конзумирате алкохол или цигарете, подочњаци се могу јавити чешће или тек поекад да вас подсете да сте претерали.

Такође, настанак дубоких, тамних колутова и натеченост у пределу очију може бити и резултат наслеђа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије