Читај ми!

Стрес, трудноћа и пол детета

Шансе да се роди дечак знатно су смањене уколико је мајка у првом тромесечју трудноће била изложена стресним ситуацијама. Ризик од превременог порођаја тада је такође повећан, указују резултати истраживања стручњака Универзитета у Њујорку.

Стресне ситуације које жена преживљава током првог тромесечја трудноће утичу и на бебу у толикој мери да су шансе да се роди дечак мање, док је ризик од превременог порођаја повећан, упозорили су стручњаци.

Резултати истраживања о томе како је стрес услед великог земљотреса 2005. године утицао на труднице у Чилеу показују да на трудноћу више утиче стресна ситуација него стална изложеност факторима који често прате или изазивају стрес, попут брига због сиромаштва.

Стручни тим Универзитета у Њујорку, који је спровео истраживање, анализирао је матичне књиге рођених у Чилеу од 2004. до 2006. године.

Током периода узетог у разматрање годишње је рођено више од 200.000 деце. Евиденција рођења пружила је информације о бебама и њиховим мајкама, укључујући и то колико близу су мајке живеле у односу на епицентар земљотреса, јачине 7,9 степени Рихтерове скале.

Извештај аутора студија организације "Human Reproduction" показао је да изложеност земљотресу током трећег месеца трудноће смањује однос рођених дечака и девојчица.

„Родило се више дечака него девојчица, а њихов однос је био око 51:49. Другим речима, од 100 рођених, 51 беба била је мушког рода", прецизирала је докторка Карин Клајнхаус, асистент професора психијатрије и гинекологије на Универзитету у Њујорку.

Закључци до којих су дошли амерички стручњаци потврдили су и раније претпоставке да мушки фетуси имају тенденцију да више порасту од женских због чега су њихове потребе веће, а самим тим је већа вероватноћа од спонтаног побачаја у време стреса.

Осим тога, мушки фетуси могу бити слабији од женских и мање способни да се прилагоде развоју у стресним условима у мајчином стомаку.

Студија је такође показала да су жене које су преживеле земљотрес током другог и трећег месеца трудноће имале краћу трудноћу и да су постојале веће шансе да се превремено породе.

У односу на будуће мајке које су живеле у деловима Чилеа који нису били погођени земљотресом, трудноћа жена које су током другог месеца после зачећа доживеле потрес била је у просеку 1,3 дана краћа.

С друге стране, трудноћа оних жена које су биле изложене земљотресу у трећем месецу, у просеку је била око два дана краћа, показују налази.

Више од девет одсто жена изложених земљотресу у трећем месецу трудноће, имало је превремен порођај, а то је 3,4 одсто више у односу на уобичајене околности.

Разлика у статистици најприметнија је била међу девојчицама - било је готово четири одсто више превремено рођених женских беба.

Међутим, превремено рођених дечака било је приближно исто, приметили су истраживачи додајући да је неопходно додатно испитати шта би могао да буде разлог тако велике разлике међу половима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се