Читај ми!

Не сликај се са пијаним медведима!

Пијанство није стање са којим се бори само човек. На први поглед питоми и умиљати, што привлачи туристе у словачким планинским пределима, медведи су током јесени често под дејством алкохола из презрелог воћа. Светлост блица или нагли покрети могу да разљуте „пијанца“, зато власти саветују избегавање веселих меца.

Словачки научници и еколози ових дана упозоравају туристе да се у јесење дане клоне на први поглед питомих и умиљатих медведа јер се тим животињама није напрасно променила ћуд, већ су само пијани од попадалог, презрелог воћа.

„Ризик да медвед нападне човека у јесен је много већи зато што траже воће и у воћњацима и баштама насеља, а често су и пијани због алкохола који се ствара у презрелом воћу", упозорио је у дневнику Нови час зоолог Мирослав Санига из Института екологије шума Словачке академије наука.

Санига је признао да пијани медведи привлаче пажњу, а некада су и врло забавни, попут једног кога је он сам посматрао како се весело котрља низ брдо.

„Пијани медвед губи координацију и урођену плахост. Сусрет са њим може да буде врло опасан", упозорио је Санига туристе који понекад не могу да одоле да се сликају са љупким мецама.

Светлост блица или било какав нагли покрет може да изазове агресиван напад.

Еколози и научници непрестано су у спору са ловцима и локалним самоуправама у Татрама о томе колико заиста медведа, заштићених законом у Словачкој живи, да ли су се сувише намножили и да ли је потребно дозволити да се прекобројни примерци одстреле.

Процењује се да их у словачким планинама има између 450 и 900.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије