Читај ми!

Робот учествује на чувеном триатлону?

Пред неуморним јапанским роботићем Иволтом је до сада највећи изазов и најтежи задатак - триатлон „Ајрон мен“ на Хавајима. То значи да ће минијатурни механички човек на батерије морати да плива 3,8 километара, вози бицикл 180 километара, а затим претрчи маратонску стазу.

Након што је уз помоћ дугачког канапа савладао литице Великог кањона и одвозио чувену трку „24 часа Ле Мана", мали јапански робот Иволта (Evolta) је спреман за нови изазов - „Ајрон мен", пренапорни триатлон на Хавајима.

Опремљена различитим помоћним средствима и допуњивим батеријама, три идентична „Панасоникова" робота, величине фигурица за децу, ће пливати, возити бицикл и трчати, баш као и остали „гвоздени" учесници најнапорнијег спортског теста издржљивости на свету.

„Ово је тешко чак и за спортисту, али мислим да вреди покушати", изјавио је Томотака Такахаши, креатор првог малог зелено-белог механичког бића.

„Имаће много потешкоћа на свом путу, но, ја се надам да ће их све пребродити и успети."

Сваки роботић ће имати посебан задатак - први да плива 3,86 километара, други да вози бицикл 180,25 километара, а трећи да претрчи маратонску стазу од 42,195 км - укупно 225 километара.

Задато време им је недељу дана или 168 часова, што је 10 пута дуже време које је потребно учеснику од „крви и меса".

„Иволта је висок само једну десетину висине одраслог мушкарца, тако да смо закључили да ће му требати 10 пута више времена", додао је Такахаши.

Од сва три додатна тела, која обухватају сићушни бицикл, затим прстен са помоћним точкићем који се монтира око роботовог тела за трчање и избалансираног рама налик перајима који ће му помоћи да стварно ради рукама као пливач, највише мука Јапанац је имао са овим трећим, јер је требало решити проблеме са водом.

„Морао сам да смислим начин да га учиним отпорним на воду и заштитим му тело што је више могуће. Посебно што ће бити великих таласа, струја и ветра на површини океана", истиче Иволтин „отац".

Батерије које носи на леђима и због којих је цела ова рекламна кампања и смишљена, наћи ће се у продаји 21. октобра у Јапану, а могу се допуњавати чак 1.800 пута.

Велики спортски изазов ће за мале роботе почети 24. октобра и трајаће непрекидно седам дана и ноћи. Прави хавајски триатлон „Гвоздени човек" почиње нешто раније у октобру.

Међу успелим подухватима неуморног Иволте наводи се и шетња од 500 километара, од Токија до старе јапанске престонице Кјота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије