Читај ми!

Америка већ губи рат са гојазношћу

Првој дами САД Мишeл Обами неће бити лако да промовише свој програм физичких активности под називом „Покрени се“, јер против себе има и власнике ресторана брзе хране коју су у међувремену удвостручили порције. Само они са невероватном снагом воље успевају да одоле „монструму хамбургеру“ са 1.420 калорија или сладоледу са два слоја сланине!

У рату који су Сједињене Америчке Државе недавно објавиле гојазности, могло би се рећи да је прва битка изгубљена!

Власници ресторана брзе хране немају баш превише разумевања за епидемију гојазности која влада том великом северноамеричком земљом.

Вероватно зато што Американци много боље реагују на њихову све обилнију и маснију понуду, него на програм физичких активности назван „Покрени се", који је иницирала прва дама САД, Мишел Обама, да би се млади подстакли на већу физичку активност.

У једном од ланаца ресторана, овог месеца се појавио сендвич од 30 центиметара, који садржи не само месне куглице, него и кобасицу и сир.

Други пример је пицерија којој није било довољно што је удвостручила количину меса и качкаваља на својим пицама, већ је почела и тесто да пуни сиром, док је ланац ресторана који нуди хамбургере више него поносан на свој нови сендвич „огромни омлет", који садржи кобасицу, два јаја, три овећа комада сланине, и сир. А када га наручујете, вероватно ће вас питати хоћете ли уз њега и порцију помфрита.

Сланину су почели да гурају свуда. У локалима једног ланца истичу да нису само оброци препуни сланине, него да је у њихових седам јела добијате и као прилог, а на крају се можете „засладити" сладоледом са чоколадним колачем, који садржи два слоја сладоледа и сланине са преливом!

Ипак, још увек је највећи „убица" такозвани „монструм хамбургер", који садржи 1.420 калорија, 107 грама масноће, 229 милиграма холестерола, и 2.651 милиграм соли, што је 651 милиграм соли више него што се дневно препоручује.

Савезна агенција за храну и лекове (ФДА) је одреаговала и овог месеца предложила закон којим би се од ресторана, ланаца брзе хране, па чак и уличних продаваца хране, захтевало да врло јасно на својим јеловницима назначе калоријску вредност хране коју продају, пренео је Глас Америке.

Премда се у већини ресторана могу наћи салате и поврће, само они са невероватном снагом воље успевају да одоле пицама, похованој пилетини, макаронима, сиру, разним пецивима и колачима.

Они други, свој мрсни оброк залију дијеталним пићем, што је симболичан гест преданости здравијем начину исхране, који увек почиње од сутра.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије