Стајски „а ла карт“ против глобалног загревања

Борба против емисије штетних гасова ускоро би могла да се пренесе у штале! Стручњаци предлажу увођење специјалног режима исхране за говеда и овце. Нова „еколошка“ дијета треба да се састоји од кукурузне силаже, љуштеног овса и траве са високим садржајем шећера.

Нови начин исхране за говеда и овце могао би да смањи емисију гасова с ефектом стаклене баште у атмосферу, утврђено је у истраживању научника у Великој Британији.

Уколико би се те животиње храниле кукурузном силажом, љуштеним овсом и травама с већим садржајем шећера, смањила би се количина метана које производе, оценили су стручњаци британског Универзитета Рединг и Института за биологију, природну средину и руралне науке, које је финансирала Влада у Лондону.

Пољопривреда у укупној емисији штетних гасова у атмосферу у Великој Британији има удео од девет одсто и углавном је реч о гасовима који настају у метаболизму крава, оваца и коза.

У укупној емисији метана у Великој Британији, пољопривреда има удео од чак 41 одсто, навела је агенција Ројтерс.

Резултати истраживања показали су да траве са већим садржајем шећера у сточној храни могу да смање емисију метана за 20 одсто по килограму добијене тежине грла, а љуштени овас може да смањи емисију истог гаса код оваца за 33 одсто.

Британски стручњаци истичу да би на дужи рок ипак било потребно истражити однос предности измењеног начина исхране стоке и његовог осталог утицаја на природну средину, као и практичност и исплативост такве иновације.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара