Краљевски превоз је спреман

Гланцање краљевских кочија, старих 109 година, у којима ће се Кејт Мидлтон и принц Вилијам возити на венчању 29. априла већ је почело! Важну улогу у церемонији имаће и Чарлсов „ролс-ројс“, вредан више од милион фунти, који су незадовољни студенти оштетили у демонстрацијама, прошле године.

Кејт Мидлтон ће се са свог венчања у Вестминстер Ебију враћати у Бакингемску палату у истим отвореним кочијама које је користила и принцеза Дајана, када се удала за принца Чарлса 1981. године, открива британски Дејли мејл.

И не само што ће са принцом Вилијамом сести у чувене "1902 State Landau" кочије, већ ће се до Вестминстер Ебија возити у „ролс-ројсу фантом VI" који су студенти напали у протестима у децембру прошле године, док су Камила, војвоткиња од Корнвола и принцеза од Велса, и принц Чарлс били у возилу.

Подсећамо вас да је маса тада разбила прозор на лимузини, полила је белом фарбом и убола штапом садашњу Чарлсову супругу.

Кејт је изабрала аутомобил који је фабрика „Ролс-Ројс" поклонила краљици Елизабети Другој за њен Сребрни јубилеј 1977. године, због тога што ће његови велики прозори пружити грађанима најбољи могући поглед на будућу принцезу, па краљицу, док се са оцем буде возила до цркве 29. априла.

А и решила је, како се наводи, да дође колима као „обична грађанка", а да се врати краљевски!

Иначе, „фантом VI" је тежак две и по тоне, дугачак шест метара, а направљено је свега 374 таква возила. Вреди више од милион фунти, а има и безбедносне мере, попут челиком ојачаних врата и гума на којима се може возити и када су пробушене.

Кочије "1902 State Landau" су израђене за крунисање краља Едварда VII, као што је и у њиховом називу назначено, 1902. године.

Овом приликом „резервне", али много познатије затворене Стаклене кочије, које датирају из 1881. године и крунисања краља Џорџа V, биће коришћене само ако церемонију поквари априлска киша. У њима се принцеза Дајана довезла до Сент Пол катедрале 1981. године.

Занимљиво је да ће новопечене младенце, после церемоније венчања, заказане за 11 часова, при повратку у Бакингемску палату пратити краљевска породица смештена у пет кочија. У прве две, иза њих ће бити кумови (принц Хари и Пипа Мидлтон), четири деверуше и два дечака која носе шлеп венчанице.

У четвртој и петој наћи ће се краљица и принц Филип, принц Чарлс, принцеза Камила и Кејтини родитељи, Керол и Мајк Мидлтон.

У поворци ће бити и краљевска коњица, очекује се прелетање РАФ-ових авиона, и на крају, пољубац принца Вилијама и принцезе Кејт, на балкону палате пред масом која се већ процењује на око милион људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара