„Супермесец“ вечерас на небу

Посматрачи са Земље током вечерашњег заласка Сунца моћи ће да уживају у посебно великом и сјајном Месецу. Земљин природни сателит примаћи ће се максимално, то јест биће у положају „супер перигеј“.

Месец ће вечерас сијати јаче и бити ближе Земљи него икада у последњих готово 20 година, саопштила је НАСА.

Пун Месец биће у „супер перигеју" (положај најближи Земљи), па ће моћи да се посматра у пуном сјају и величини. Последњи пут Месец је био тако близу Земље у марту 1993. године.

„Вреди посматрати Месец у суботу", рекао је Џеф Честер из америчког опсерваторијума у Вашингтону, додавши да је оваква небеска појава веома ретка.  

Пун Месец изгледа другачије због елиптичног облика своје орбите.

Када је у перигеју (назив за тачку на путањи неког небеског тела у орбити око Земље у којој је то тело најближе Земљи) Месец је отприлике 50.000 километара ближе Земљи, него када се налази у најудаљенијој тачки своје орбите која се назива апогеј.

„Месец у близини перигеја изгледа 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији него када је у апогеју", наводи се на страници Америчке свемирске агенције.

Пун Месец ће изаћи на истоку током заласка Сунца и тада ће изгледати посебно велико.

Иако ће се посматрачу можда учинити да је Месец тако близу да га „замало" може и дохватити, он ће од наше планете бити удаљен 356.577 километара.

Земљани ће следећу прилику да виде пун Месец у перигеју, тако близу Земљи, имати тек 2029. године.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара