Биљна боца уместо пластичне

Компанија „Пепси“ представила је нову, револуционарну „зелену“ флашу која ће имати стопроцентну биљну базу. У том домену „Пепси“ добија битку са ривалском „Кока-колом“ чија еколошка боца за сада садржи само 30 одсто шећерне трске.

Амерички произвођач безалкохолних пића, компанија „Пепси", развила је боцу произведену од обновљивих сировина биљног порекла, која може у потпуности да се рециклира.

„Пепси" ће овакве боце почети да користи у тест програму током 2012, а уколико се покажу успешним, приступиће се њиховој пуној комерцијализацији, извештава Ројтерс.

„Зелена боца" се засад прави од конопљине траве, коре четинара и листа који обмотава кукурузни клип, а у састав еколошке флаше би требало да уђу и коре поморанџе и кромпира, љуска зобеног зрна и други нуспроизводи прехрамбене индустрије.

Молекуларна структура нове боце биће идентична оној коју има ПЕТ амбалажа. Таква боца ће изгледати, и на додир бити иста, као и пластична и исто тако добро ће штитити садржај од спољних утицаја.

„Ова револуционарна иновација представља трансформацију у развоју 'PepsiCo' и индустрије безалкохолних пића, и директан је резултат наше посвећености истраживању и развоју", написао је у саопштењу Индра Нуји, председник Управног одбора и извршни директор компаније.

Ривалска компанија „Кока-кола" већ производи „биљну боцу", која се 30 одсто састоји од шећерне трске. Та боца је све више у употреби, а у „Кока-коли" настоје да проценат њеног биљног састава што више повећају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво