Музичар са леденим инструментима

Терје Исунгсет први пут је свирао испод залеђеног водопада пре 20 година. Од тада, овај необични уметник компонује мелодије уз помоћ природе од које зависи како ће звучати ледени инструменти које сам прави.

Сцена унутар залеђених водопада, на врху 3.000 метара високих глечера које наткриљују масивни ледени сводови на температури до минус 33 степени Целзијуса за некога може бити у најмању руку необична и неприхватљива за наступ, али за норвешког музичара Терјеа Исунгсета представља идеално окружење за музику коју ствара. 

Исунгсет је први и једини на свету, такозвани, ледени музичар. Овај уметник залеђене инструменте свира већ десет година и оснивач је норвешког годишњег фестивала Ајс Мјусик (Ice Music) у Геилу.

Како је изјавио у разговору за Си-Ен-Ен, љубав према оваквој врсти музике код њега се развила када је имао 20 година, тачније када је први пут позван да свира унутар залеђеног водопада.

„Као композитор одлучио сам да радим с природом која ме окружује и тако сам први пут пробао да свирам ледене инструменте", објаснио је Исунгсет.

Норвежанин је испрва мелодије изводио уз помоћ једноствних ледених звона користећи сталактите који су се природно формирали. Затим је почео свирати бубњеве, рог, харфу и трубу од леда.

Осим што свира, сам је направио и неколико инструмената од леда.

„Звао сам пријатеље да свирамо на леду и дао им неколико идеја. Направио сам гитаре од леда, маримбу, диџериду и традиционални норвешки инструмент лангелеик", истакао је Терје, додавши да упорно трага за комадом леда који може свирати и да му то представља највећу радост.

Инструмент који је Норвежанину најдуже трајао био је ледени рог, исклесан од дела глечера старог 2.500 година. Трајао му је чак 50 наступа.

Иначе, инструменти начињени од леда једва да издрже неколико извођења.

„Ту природа одлучује о свему. Сваки концерт је јединствен и природа одлучује какав ће бити и како ће звучати инструменти", истакао је несвакидашњи музичар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво