Свадбена торта стара 113 година

Док већина свадбених торти „не преживи“ тај велики дан, једна у енглеском граду Бејзингстоуку одолева већ 113 година. Наравно, на крају је завршила у музеју као најстарија на свету.

У градском музеју „Вилис", у енглеском граду Бејзингстоуку, однедавно је изложена свадбена торта која је направљена још 1898. године, у време владавине краљице Викторије. То је чини најстаријом тортом на свету!

Упркос зубу времена, торта је остала готово нетакнута.

Несумњиво да је изгубила од своје свежине и да су трешње, које је украшавају, потамнеле, али је посластица задржала свој првобитни облик.

Преживела је два светска рата и сведок је свих значајнијих догађаја 20. века.

Једино оштећење је пукотина на окамењеном филу, „сувенир" једног бомбардовања током Другог светског рата.

Торта је до 1964. године стајала у излогу посластичарнице у Бејзингстоуку, у Хемпширу, да би потом била склоњена на таван.

Ту је остала све док је посластичарева кћерка није поклонила локалном музеју „Вилис".

Кустос музеја Су Теплис објаснила је листу Сан да је посластичарева кћерка, која је била уседелица, поклонила торту непосредно пред смрт, јер се плашила да ће је неко пронаћи и помислити да ју је младожења оставио пред олтаром.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије