„Кашаљ-аутомат“

Истраживачи са немачког Института „Фраунхофер“ развили су софтвер који преко телефона може дати дијагнозу нечијег кашља. Медицински стручњаци, наравно, сумњају у ту услугу.

Грађани Немачке до краја марта могу да користе телефонски број где ће им аутомат, ако кашљу, саопштити каква врста кашља их мучи.

Аутомат су конструисали стручњаци одељења за дигиталну медијску технологију Института „Фраунхофер", а током припрема пројекта снимили су кашаљ хиљада људи у Хамбургу и Олденбургу и у једној лекарској ординацији за плућне болести.

Аутори изума, како преносе медији, наглашавају да аутомат није замена за одлазак код лекара, али омогућава пацијенту да брзо, за почетак, одреди врсту кашља и у апотеци затражи прикладан лек.

Анкете су показале да више од половине Немаца и не зна да постоје различите врсте кашља.

Глас на новом аутомату љубазно саопштава болеснику да ли се ради о сувом, веома сувом или кашљу са секретом.

Предвиђена је и могућност да глас са аутомата за кашаљ саопшти и да није могуће да постави дијагнозу, те препоручи болеснику одлазак код лекара. То се дешава у око 20 одсто позива.

Удружење немачких лекара саопштило је да изум сматра сумњивим и да га неће препоручити пацијентима, јер права дијагноза у случају кашља зависи и од узраста, тежине и општег здравственог стања пацијента.

Пре него што је „кашаљ-аутомат" почео да ради, очекивало се највише тридесетак позива дневно, али сада се јавља по 200 људи дневно који желе да дефинишу која врста кашља их мучи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије