„Пандоманија“ тресе Тајланд

Прво су се молили да се роди, затим је постала љубимица нације, а сада има и свој ТВ канал на Тајланду - Лин Пинг, пандица од годину и по дана, звезда ријалити шоуа који њени обожаваоци заиста могу да прате 24 сата.

Тајланд је коначно добио свој ријалити шоу, емисију у којој ТВ камере 24 сата прате понашање његових учесника у затвореном простору, с том разликом што овде постоји само један учесник, који углавном спава или једе бамбусове младице.

Звезда шоу-програма је беба велике панде по имену Лин Пинг, која је толико прирасла Тајланђанима за срце да један канал, назван „Панда канал", преноси уживо током целог дана сваки њен покрет.

Пре рођења Лин Пинг, становници су се молили да дође до парења између њених родитеља у зоо-врту "Чијанг Мај", на северу земље.

После неколико безуспешних покушаја, женка је коначно, 2009. године, донела на свет малу Лин Пинг. Од тог дана, беба панда је постала главна атракција у земљи, изазвавши праву „пандоманију".

Само такмичење за избор њеног имена, 2009. године, привукло је 22 милиона заинтересованих.

Лин Пингина популарност може се мерити са популарношћу неких светских „селебритија" из животињског света, попут поларног медведа Кнута и хоботнице Пол, која је прошле године непогрешиво погађала исход утакмица на Светском првенству у фудбалу.

Дружење ограниченог рока трајања

Опседнутост нације малом пандом је толика да појединци већ дижу глас против слања Лин Пинг у Кину, у складу са споразумом који су потписале две државе, а према којем животиња мора да буде предата кинеским властима након њеног другог рођендана, а то значи у мају ове године.

У зоо-врту се надају да ће успети да издејствују да Линг Пинг остане још неко време код њих.

„Уколико одговор буде 'не' и даље ћемо радити на томе. Прво ћемо питати за разлог одбијања, а затим ћемо покушати да их убедимо, зато што Тајланђани толико воле Лин Пинг", казао је Прасертсак Бунтракулпунтави, вођа тајландског панда пројекта.

Беба панда много значи и самом зоо-врту, који је има 30 до 40 одсто више посета.

Од владе је затражен зајам од 28,5 милиона бата (930.000 долара), како би се саградила надстрешница са еркондишном изнад њеног простора за игру.

Постоји, такође, план да се путем вештачке оплодње добије још једно младунче панде и оснује истраживачки центар за панде.

„Лин Пинг је прва панда рођена у Тајланду. Без обзира шта ради, она привлачи нашу пажњу. То је као да подижемо сопствено дете јер сваког дана гледамо како расте, како се развија и игра",

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара