Флаша вина продата за 57.000 евра

Швајцарац Пјер Шеврије постао је власник боце жутог вина старог 237 година, коју је на аукцији платио чак 57.000 евра.

Боца посебне врсте белог вина, тзв. жутог вина из 1774. године, продата је на аукцији на Фестивалу вина у француском граду Арбоа за 57.000 евра купцу из Швајцарске.

Швајцарац Пјер Шеврије је претекао једног париског бизнисмена који није очекивао да цена пређе 25.000, а достигла је 56.000 евра када је он одустао.

То је рекордна цена за боцу те врсте вина по којој је чувена Жира, регион у источној Француској. Почетна цена је била 5.000 евра.

Вино у боци од 0,87 литара је бургундац из исте партије од пре више од два века, из које је било и вино дегустирано 1994, када је добило оцену 9,4 од максималних 10.

Произвео га је Анатол Версел (1725-1786), током владавине краља Луја XV (1715-1774).

„Моја страст је отварање флаша. Заиста желим да га окусим", изјавио је срећни купац који је члан једне француско-швајцарско-белгијске аматерске групе љубитеља вина. „Најстарије вино које сам до сада пробао било 90 година млађе од овог."

Жуто вино (vin jaune), које се прави од касне бербе „савањин" грожђа и називано је и „вином краљева" и „краљем вина", одлежи у великим храстовим бурадима шест година, током којих испари трећина, позната као la part des anges (анђеоски део). Затим се остатак улива у посебне боце које су сада запремине од 0,67 литара (clavelins).

За разлику од црног вина, жутом старење прија. Чак се препоручује да се не пије пре него што одлежи најмање 10 година у флаши.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара