„Гугл“ награђује прво „хаковање“ Хрома

Компанија „Гугл“ понудила је 20.000 долара и лаптоп првом хакеру коме пође за руком да помрси конце Хрому. То ће бити прави изазов за компјутераше који се следећег месеца окупљају на хакерском такмичењу у Ванкуверу.

Неко би нови потез компаније „Гугл" могао сматрати несмотреним, али у Интернет гиганту су толико самоуверени да је њихов претраживач Хром (Chrome) сигуран да су награду од 12.500 фунти (20.000 долара) и лаптоп понудили првом ко успе да га ухакује.

Компанија је тако бацила рукавицу у лице учесницима на предстојећем такмичењу у хакерисању које се одржава следећег месеца у Ванкуверу. Циљ надметања под називом "Pwn2Own" је да се неки од популарних софтвера, нарочито веб-претраживача, „провали".

Међу најављеним потенцијалним жртвама, осим Хрома, биће и Интернет Експлорер, "Мозилин" Фајерфокс и „Еплов" Сафари, за које је понуђена нешто мања сума, 15.000 долара.

Арон Портној из „Хјулит Пакарда", који је уједно и спонзор такмичења, изјавио је да је укупни буџет за награде 125.000 долара.

Како би компанију „Гугл" ојадио, то јест освојио новац и лаптоп компјутер, такмичар мора, првог дана тродневног догађаја, да пронађе две мане у коду Хрома и да их искористи како би заобишао систем заштитних програма и на претраживачу направио дармар.

Другог и трећег дана, хакерима ће бити дозвољено да користе грешку ван Хрома, како би се инфилтрирали у њега. Онај коме то пође за руком, иако не првог дана, ипак ће добити 20.000 долара, али ће половину те суме морати да обезбеди спонзор такмичења.

Интернет Експлорер је најпопуларнији претраживач на свету, са 47 одсто корисника, прати га Фајерфокс са 31 одсто, док је Хром на трећем месту.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се