Нема времена за приче за лаку ноћ

Према истраживању британске агенције „Ток ток“, све мање родитеља успављује своју децу причама за лаку ноћ, а као изговор наводе презапосленост.

Бајке попут „Снежане и седам патуљака", „Пепељуге", „Ивице и Марице" и многих других, за многе су саставни део детињства, међутим у данашњем времену деца углавном остају ускраћена за неке од популарних прича.

Стресан начин живота, презапосленост и недостатак времена, све више одузимају ситне радости, али и важне рутинске ствари попут читања успаванки детету пред спавање, о чему говори најновије британско истраживање.

Према резултатима до којих је дошла агенција „Ток ток", све мање родитеља, због пословних обавеза, чита деци приче за лаку ноћ.

Чак 60 посто испитаних родитеља је признало како су њима пре одласка на спавање читане приче, а половина њих практикује да само пољуби дете, угаси светло и затвори врата спаваће собе.

Мајке и очеви су у истраживању британске агенције рекли како једноставно немају времена за читање прича за лаку ноћ, а од 2.000 испитаних родитеља, само 52 посто је признало како својој деци пред спавање чита приче.

Пре одласка на спавање родитељи би требало да читају приче за лаку ноћ својој деци, јер заједничко читање и слушање зближава породицу.

Читање подстиче дететову машту и креативност, развој запажања и памћења, разумевање туђих и личних осећања, утиче на развој говора, припрема дете за самостално читање и подстиче развој читалачких навика.

Доказано је да деца којима родитељи читају пре спавања остварују много боље резултате на школским и општим тестовима интелигенције, као и да у тинејџерским данима неће имати проблем са учењем и читањем лектире.

Приликом читања прича деци, треба обавезно да искључите радио, телевизор и све што вас може ометати, и потрудите се да приче за лаку ноћ буду умирујуће и лаке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара