Поштеном налазачу 100.000 евра

Естонац који је сматрао да треба држави да преда више од 1.000 древних новчића, нађених у ораницама, законски је награђен половином од процењене вредности блага - 100.000 евра.

Један Естонац добиће награду од 100.000 евра зато што је властима предао више од хиљаду старих сребрњака које је нашао у једном пољу недалеко од престонице Талина, саопштила је естонска влада.

„Према естонском закону, особа која нађе и властима преда старе драгоцености има право на половину вредности тог блага", додаје се у саопштењу у којем није откривен идентитет поштеног налазача.

Стручњаци за националну баштину проценили су вредност нађене збирке на суму од 198.126 евра.

„Већина (80 одсто) сребрњака старих један миленијум потиче из Немачке. Остали су из Енглеске, Шведске, Данске и Мађарске. Један је можда из Италије", рекао је новинарима у Талину стручњак Универзитета у Талину Маури Кјудсо.

Сребрњаци су нађени прошлог лета, током орања поља у власништву једног естонског сељака. Благо, скривено у ћуповима од печене глине, састоји се од 1.329 новчића и још девет сребрних предмета.

Слични артефакти нађени су 2007. у Естонији, када је пет ловаца на благо нашло око хиљаду кованица из 17. века. Награђени су са 32.650 евра.

Иначе, просечна плата у Естонији износи 759 евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се