„Свет“, ипак, тоне?

Компанија која је папрено платила права на бродски превоз путника од Дубаија дo архипелага „Свет“, тужила је извођача радова, јер „нема изгледа“ да ће мегапројекат икада бити завршен, уз нове доказе да острва тону!

Вештачки архипелаг „Свет", који је (пре)амбициозно изграђен на око четири километра далеко од обале Дубаија, наводно, лагано тоне, пише британски Телеграф.

Архипелаг, дизајниран тако да изгледа као мапа света, а свако од 300 острваца као једна земља, требало је да буде најлуксузнији икада направљени комплекс за летовање... милионера.

Планирано је да на сваком од острваца, којима се може прићи искључиво моторним чамцем, јахтом или хидроавионом, „никне" по један хотелски комплекс са гомилом звездица или делукс вила, па да се то све лепо распрода богаташима.

Међутим, осим „Гренланда", који је у власништву владара Дубаија, шеика Мохамеда бин Рашида ал Мактума, сва су остала „пуста", а пројекат је стао због светске финансијске кризе.

Прошле године у фебруару, НАСА је изашла у медије са информацијом да су на основу фотографије астронаута из Међународне свемирске станице утврдили да архипелаг тоне, јер су ивице острва све неправилније, а острва ближа једно другом.

"Nakheel" и независна техничка комисија су то демантовали.

А онда се, недавно, пред специјалним судом у Дубаију "Dubai World Tribunal", основаним да решава искључиво проблеме међу компанијама које учествују у изградњи архипелага, појавила "Penguin Marine", компанија која је купила права на бродски превоз до „Света".

Тај учесник пројекта започетог још у мају 2003. године, преко својих адвоката, поднео је тужбу против инвеститора и извођача радова, локалне државне фирме "Nakheel", уз исте тврдње да „Свет" тоне.

„Острва се постепено повлаче у море. Имамо доказе који указују на ерозију и пропадање", навео је Ричард Вилмот-Смит, адвокат оштећене стране и пројекат назвао „мртвим".

Његов колега Грејем Ловет, који брани фирму "Nakheel", на то је одговорио да пројекат није мртав, али је признао да је био „у коми"!

„Наши инспекције, у последње три године, нису показале знаке значајне ерозије. Ово је 10-годишњи пројекат који је успорио, али ће бити завршен", став је тужене стране.

У јануару ове године, и ТВ канал Ал Арабија објавио је извештај независне фирме „Отава ситизен" која је, наводно, обезбедила доказе да острва стварно клизе назад у море.

"Nakheel" стоји и иза чувеног, ултраексклузивног острва у облику палме. Виле на тзв. „Палм Џумеираху" које су једине завршене, поклоњене су или продате фудбалерима, а међу њима и Дејвиду Бекаму и Мајклу Овену, наводи Телеграф

Врло мало познатих личности је „загризло" и купило острво у „Свету". Својевремено се шушкало да Анђелина Џоли и Бред Пит разматрају могућност да купе „Етиопију".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара