Прва аутомобилска смотра у 2011

Возила будућности постају садашњост. Аутомобили са хибридним и електричним погоном, од малих градских зујалица до спортских болида, заузимају значајно место међу новитетима Међународног салона аутомобила у Детроиту. Наравно, и нове верзије добро познатих модела нашле су своје место међу 40 премијера на првој великој ауто-смотри у 2011. години.

Највећи произвођачи аутомобила на свету су се, до пре неколико месеци, због светске економске кризе борили за опстанак. Први светски сајам аутомобила у новој години показује да је најгоре време за аутоиндустрију прошло и да се производња четвороточкаша полако опоравља.

Међународни сајам аутомобила у Детроиту свету представља најновија достигнућа глобалне аутоиндустрије и приказује 40 премијерних возила. Једна од тема смотре у Детроиту, која се одржава од 10. до 23. јануара, је и промоција малих штедљивих аутомобила еколошких електричних и хибридних возила.

Међу новитетима се, тако, налази већа верзија најпознатијег хибридног возила на свету „тојоте пријус". „Шевролет" је приказао хибридни модел „волт", који се већ продаје на америчком тржишту.

Тржишту електричних и хибридних модела своја штедљива и еколошка возила представило је и више произвођача из Кине.

Ипак, класични „нееколошки" аутомобили држе примат. „Крајслер" је представио нови „300Ц", луксузно возило са мотором од шест цилиндара, који на аутопуту троши само осам литара бензина на 100 километара.

Немачки „Ауди" показао је нови „А6", који ће захваљујући модернијим моторима трошити четвртину мање горива од актуелне верзије. Шестица је представљена и као хибрид са комбинацијом ТФСИ мотора од 210 коњских снага и електромотора од 45 коња.

У серији варијација на исту тему, „Мини" је приказао мали спортски купе под именом „пејсмен". Купе је конструисан на платформи будућег „Минијевог" теренца „кантримена".

Јапанска „Хонда" открила је будућу верзију „сивика", а амерички „Бјуик" свој први компактни седан „верано". Међу звездама салона нашао се и необични купе „хјундаи велостер", спортиста револуционарног дизајна са мотором мале запремине и велике снаге.

„Мерцедес" је представио нови модел Це-класе, који гаси мотор кад није у погону и са тим системом троши само 4,5 литара дизела, на сто километара. На немачком штанду нашао се и спортски „СЛС АМГ Е-Сел", са мотором од 525 коњских снага на електрични погон.

На „Фордовом" штанду осванули су нови „фокус" и „Це-макс", док је „Бе-Ем-Ве" за Америку спремио нови кабриолет серије 6.

Детроитски сајам је публици представио и потпуно новог „пасата" којег ће „Фолксваген" први пут израђивати у својој америчкој фабрици.

Звезда салона је и нови спортски хибрид „порше 918 РСР".