Некоме је данас Дан Републике, а некоме крсна слава

„Генерални конзулат СФРЈ“ у Тивту традиционално је честитао свим Југословенима Дан републике, а Драган Камаљевић из рудничког села Драгоља, данас очекује госте, јер је 29. новембар прогласио крсном славом под именом Титовдан.

Невладина организација Генерални конзулат СФРЈ, са седиштем у Тивту, данас је Југословенима честитала некадашњи Дан републике, 29. новембар.

„Југословени, сретан вам Дан републике", гласи њихова честитка коју су пренели подгорички листови.

Честитка објављена преко целе новинске странице, поред текста, садржи и тробојку бивше заједничке државе и државни грб, али уместо буктиња које су представљале шест република, налази се шест банана које треба да сугеришу незавидан положај данашњих шест држава на простору некадашње СФРЈ.

Измењен је и датум у државном грбу, па уместо 29. новембар 1943, када је одржано Друго заседање АВНОЈ-а, на коме је утемељена нова држава, стоји 29. новембар 2010.

Генерални конзулат СФРЈ је, уз празничну честитку, поручио: „Док су нам бензином гасили буктиње братства и јединства, нисмо знали шта ће никнути на згаришту наше домовине".

Крсна слава - Титовдан

Дан некадашње СФРЈ, 29. новембар, Драган Камаљевић (48) из рудничког села Драгоља, данас обележава као крсну славу уместо Светог Николе.

Камаљевић је изјавио Бети да је нову славу назвао Титовдан и данас ће обележити тачно 20 година од почетка распада СФРЈ, а гости ће му бити они који су долазили на породичну славу Свети Никола.

„У Титовој Југославији имали смо мир, запослење, стандард и признање у читавом свету, а наша деца, која су редовно учила, бесплатну школу и здравствену заштиту. А шта од тога данас имамо", упитао је Камаљевић.

Као и на свакој српској слави, данас Камаљевићи дочекују око 50-оро гостију, по свим обичајима, а на зиду је окачена Титова слика, грб и застава некадашње заједничке словенске домовине.

Број коментара 75

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво