Продаје се албум који је Ленон потписао свом убици

После 11 година проведених у приватној колекцији, плоча "Double Fantasy" са потписом Џона Ленона и отисцима прстију његовог убице Марка Дејвида Чепмена, која је пре 30 година била крунски доказни материјал, поново се нашла на тржишту, по цени од 835.000 долара.

Албум на чијем се омоту Џон Ленон потписао Марку Дејвиду Чeпмeну неколико сати пре него што га је Чепмен убио, у продаји је по цени од 835.000 долара, пренео је Њу мјузикал експрес (NME).

Ленон је примерак албума "Double Fantasy" потписао 8. децембра 1980. док је излазио из свог дома у Њујорку.

Чeпмeн је затим пет сати чекао да се бивши „Битлс" врати и убио га.

„Албум је најизузетнији артефакт у историји рокенрола", изјавио је за Њујорк пост Гери Зајмет, председник фирме Moments In Time која се бави скупљањем и продајом аутограма и фотографија.

„На омоту су Ленонов потпис и Чепменови отисци прстију које су обрадили форензичари."

„Први пут сам га продао 1999. године, али је сада поново на тржишту. Тренутни власник не жели да му име буде објављено зато што је добијао претње смрћу", додао је Зајмет.

После убиства, у жардињери испред главног улаза палате Дакота у којој је Ленон живео, потписани албум је нашао човек који ради на одржавању зграде и предао га полицији као доказни материјал.

Након форензичке обраде, полиција му га је вратила уз писмо у којем се том господину лично захвалио окружни тужилац.

Овај примерак, уједно и један од кључних доказа против Чепмена, постао је познат након што је фотографија (испод) Ленона који га потписује Чепмену, путем новина и телевизије обишла свет.

Као велики фан „Битлса", човек се 19 година борио са идејом да га прода. Учинио је то 1999, преко поменуте фирме Герија Зајмета.

„Веома смо узбуђени што можемо тако важан комад историје да изнесемо на тржиште", рекао је Боб Зафијан, портпарол фирме Moments In Time и заступник садашњег власника албума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво