Чоколада на суду

Суд правде Европске уније ставио је тачку на случај „Чиста чоколада“, одлуком да тако нешто не постоји. Барем не у ЕУ. За то су „криве“ земље које путеру од какаоа додају биљне масти.

Не постоји „чиста чоколада", одлучио је Суд правде Европске уније, чиме је окончан спор ЕУ и Италије везан за етикете на чоколадама.

После тужбе ЕУ, суд је укинуо италијански закон којим се неким слаткишима признаје да су „чиста чоколада", јавља АП.

Према одлуци суда, уколико је производ направљен од 100 одсто путера од какаоа, та чињеница може бити наведена само на списку састојака.

Суд је навео да се правилима ЕУ о етикетирању чоколаде, усвојеним 1999. године, не оставља простор за „чисту чоколаду", коју је Италија увела законом четири године касније.

Од када су биљне масти уведене у производњу чоколаде, што се чини у многим чланицама ЕУ, посебно у Великој Британији, на етикети мора писати да „садржи биљне масти, као додатак путеру од какаоа", закључио је суд.

Правила ЕУ о етикетирању ступила су на снагу 1999. године, после бурне дебате у којој су Белгија и Италија, чији произвођачи чоколаде користе само путер од какаоа, нападале земље као што је Британија, због употребе биљних масти.

Портпарол ЕУ Роџер Вејт је изјавио да су се 1999. године чланице Уније сложиле да ће на чоколадама бити наведени састојци, како би се тиме указало на квалитет чоколаде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво