Живео здраво трошећи евро дневно

Са жељом да укаже на глобално сиромаштво и промовише скроман и једноставан живот, Словенац Алеш Церин се током два месеца хранио здраво, трошећи само један евро дневно.

Љубљанчанин Алеш Церин, фармаколог и отац четворо деце, доказао је током два последња месеца да се може здраво хранити, уз трошак од само једног евра дневно.

Желећи да промовише скроман и једноставан живот, као и да утиче на повећање свести о глобалном сиромаштву, с једне, и претераној потрошњи земаља Запада, с друге стране, Церин је, током два месеца, углавном живео од воћа и поврћа из сопствене баште, пренео је Ројтерс.

Хранио се домаћим јабукама, празилуком, ендивијом, пасуљем, зеленом салатом и паприкама. Од пића је користио воду, биљне чајеве, док је млеко куповао на оближњој фарми. Зелени чај је оцењен као исувише скуп за редуковани буџет. Није куповаo ни сир, који му је највише недостајао.

Церин је, иначе, сам справљао јогурт, мусли и месио хлеб, а кестен скупљан у оближњој шуми је имао значајно место у исхрани.

Возећи свакодневно бицикл и џогирајући три пута недељно, Словенац је све време практиковао уобичајени спортски начин живота. Пошто је за два месеца ослабио четири килограма, он је изјавио да нема никаквих здравствених проблема, шта више, да се никад у животу није боље осећао.

Планира да настави с умереним и здравим оброцима и убудуће и надa се да ће и други људи прихватити његов начин живота.

У интервјуу Ројтерсу, Церин је указао на податак да породице у развијеним земљама на храну троше 400 пута више новца него оне у неразвијеном свету. Када би цео свет морао да конзумира прехрамбених производа колико западњаци, Земља би требало да буде шест пута већа, да би се произвело довољно хране.

„Глобална криза показује да свет не може да настави овако. Имамо проблем с тероризмом и због тога што нас добар део света не воли због наше похлепе", упозорио је Церин.

Словенија је прва од бивших комунистичких земаља постала чланица зоне евра, 2007. године. Бруто домаћи производ те земље по становнику достиже 86 одсто просека у ЕУ, а просечна бруто плата је око 1.500 евра месечно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се