„Мачке и други маљави предмети“

Пред основцима у БиХ је нимало лак домаћи задатак - да би код куће извели оглед са статичким електрицитетом потребне су им „мачке и други маљави предмети“ које треба да вуку по неком ћилимчету док не почну да варниче. Такo пише у уџбенику за осми разред!

Школски уџбеници у Босни и Херцеговини већ дуго времена не престају да привлаче пажњу, што због неквалитетног садржаја што због корупције која је везана за одабир књига које ће деца користити током наставе, наводи Интернет портал Sarajevo-X.com.

Након што је вук у уџбеницима који користе деца у тамошњим школама „живео на дрвету", сада у уџбенику физике за осми разред основне школе, аутора Азизе Скоко и Касима Имамовића, стоји да за експеримент чији је циљ стварање електрицитета треба користити мачку!

Наиме, деци се саветује да узму мачку (на срећу не више од једне) или „комад нечега што је маљаво". Брижни аутори уџбеника су ипак водили рачуна о јадним животињама, па су добронамерно деци саветовали да „не морају користити мачку, зимска јакна ће сасвим лијепо послужити". Следи бриљантан закључак „да је ипак боље да користе јакну".

За експеримент је потребна и тамна соба са ћилимом или итисоном и довољно простора да деца могу да померају јакну около. Или да „гуле мачку о итисон", алтернативно.

„Угасите свјетла и напипајте јакну у мраку и полако почните да вучете по ћилиму јакну која лежи на једној страни", стоји у упутству за статички оглед.

Заиста је у овом случају „боље" користити јакну, с обзиром на то да сумњамо да би мачка пристала да лежи у соби са угашеним светлом и чека да 14-годишњак почне да је вуче по ћилиму, констатује аутор текста на порталу Sarajevo-X.com.

Следи једна од „најбољих" реченица у историји просвете. У објашњењу шта се догађа током експеримента пише да ће „мачке, и други маљави предмети (!) нагомилати електрицитет када их вучете преко ћилима".

„Можда ћете видети и варнице како бљескају између маце и ћилима!", стоји даље у уџбенику. У УЏБЕНИКУ! Замолићемо вас да само покушате да замислите ту ситуацију.

Неопрезни аутори заборавили су да спомену осмацима да би било добро да пре експеримента навуку и рукавице, јер мачке воле да огребу. Посебно док варниче о патос! У ствари, ђацима ће бити потребна и маска за заваривање.

Па после медији објављују снимке деце која се иживљавају над животињама, и никоме не пада на памет „да су то можда само ученици који уредно раде неки од сличних домаћих задатака".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара