Чији је највећи смарагд на свету?

За смарагд Бахиа, вредан 372 милиона долара, најмање шесторо људи тврди да су његови законити власници. Драгуљ који је име добио по регији у Бразилу где је пронађен 2001. године, тренутно чува лосанђелески шериф.

Право судско замешатељство настало је око тога коме припада највећи смарагд на свету, камен баснословне вредности.

За то време зелени драгуљ је под кључем шерифа лосанђелеског округа, а најмање шесторо људи тврди да су законити власници.

Смарагд Бахиа добио је име по регији у Бразилу где је пронађен 2001. године. Тежак је 381 килограм и сматра се једним од највећих те врсте.

Ерис Кичен, из шерифове канцеларије каже да је његова вредност процењена на 372 милиона долара.

Овај смарагд имао је чудан пут. Из Бразила је доспео у Америку, неко време био у трезору у Њу Орлеансу, а када је банка потопљена због урагана Катрина био је под водом и муљем неколико месеци.

Тони Томас, један од власника тврди да је двојици бразилских дилера драгог камења смарагд платио 60.000 долара убрзо након ископавања, али да му га никад нису испоручили, јер је наводно био украден. Томас верује да је преварен да би камен био поново продат за веће паре.

Вредност му је у међувремену порасла 6.200 пута!

Други „власник" из Лас Вегаса има фотографију и такође тврди да су му камен украли. Трећи тврди да је смарагд добио од дилера као одштету за дијаманте које је платио, али никада није добио. Таман када је хтео да га прода у Лас Вегасу, власти су га конфисковале.

Углавном, на саслушању које је почело у петак пред судијом Џон Кронштадом у Вишем суду у Лос Анђелесу, појавила се права мала армија адвоката. Сви наводни власници имају сумњиве доказе и Кронштаду (у овом случају нема пороте) ће бити тешко да у октобру донесе одлуку чији је највећи смарагд на свету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара