среда, 08.09.2010, 14:13 -> 15:12
Пржио помфрит три и по дана
И то постоји! Белгијанац из села Кастел поставио је нови светски рекорд у дужини непрекидног пржења помфрита - 83 сата. За то време је потрошио тону и по кромпира.
Крис Фершуерен (53), власник пржионице у Белгији, оборио је светски рекорд у пржењу помфрита - он је то радио 83 сата непрекидно, без спавања и тако стари рекорд поправио за чак 11 сати.
Фершуерен је помфрит, иначе белгијско национално јело на које су поносни, почео да пржи у петак ујутру у својој пржионици у селу Кастел, тридесетак километара северозападно од Брисела, и није се зауставио до понедељка увече.
Према пропозицијама, имао је право на пет минута паузе сваког сата, али их је он штедео, па спојио.
„Нисам спавао, али после 20 сати, узео сам 100 минута паузе да урадим по неку вежбу, да се истуширам и опустим", испричао је рекордер белгијској агенцији Белга. То му је био и једини одмор.
Испржио је укупно 1.500 килограма кромпира, који су продавани по један евро за фишек, међутим није успео да обори рекорд од 1.500 продатих кесица.
„Прсти су ми спржени, ноге ми отпадају, зглобови ме растурају, али без обзира на све ја идем да славим", изјавио је на крају.
Страст према пржењу кромпирића и жеља да му се име нађе у Гинисовој књизи рекорда нису били једини разлози за овај пренапоран корак - зараду је наменио једној дечјој болници.
Претходни рекорд датира из 1987, а поставио га је Британац који је 72 сата пржио кромпир.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар