Туристичко ходочашће због чудесног цвета

Због краткотрајног цветања ретке врсте лотоса који датира још из мезозоика и назван је Комаров у част великог ботаничара, четири језера у Јеврејској аутономној области у Русији препуна су туриста који долазе да се диве прелепом цвету.

Четири лотосова језера у Јеврејској аутономној области, у Далекоисточном федералном округу Русије, ових дана су место масовног туристичког ходочашћа не само Руса, већ и становника Јапана и Кине, због цветања ретке врсте лотоса, наводи Глас Русије.

Мање од месец дана траје цветање егзотичних водених биљака са великим зеленим листовима, које постоје више од сто милиона година. То је лотос Комарова, назван у част познатог руског ботаничара и географа Владимира Комарова, који је истраживао крајем 19. и почетком 20. века флору Далеког истока.

Та реликтна биљка постојала је још у мезозоику и преживела је ледено доба. Семе биљке има карактеристику да у неповољним условима не ниче, већ пада у анабиозу, при чему се биолошки процеси успоравају и цвет преживљава, рекао је за Глас Русије руководилац Дирекције за посебно заштићене територије Јеврејске аутономне области, Јуриј Панин.

Лотос на овим језерима почиње да цвета око 20. јула, и то траје до средине августа. Али ове године први пупољци су почели да се појављују већ 16. јула, због високих температура.

На језерима дежурају еколози који упозоравају туристе да је цвеће забрањено брати, а и не би имало сврхе јер за сат времена цвет почне да се осипа и од њега ништа не остаје.

У земљама Југоисточне Азије припадници разних религија вековима су поштовали лотос као свету биљку. Индуси су, на пример, представљали Земљу као гигантски лотос, који расте на површини вода. Рај је често представљан као предивно језеро на којем расту огромни розе лотоси, где почивају душе праведника.

Од давнина лотос је познат и као вредна прехрамбена и лековита биљка. У Кини су од њега правили лековита средства још неколико хиљада година пре нове ере, а и данас његово семе улази у састав преко 200 препарата, због активне супстанце које повећавају тонус и јачају човеков организам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара