Уловили туну каква није виђена четврт века

Туна плавих пераја тешка чак 445 килограма, извучена је из Јапанског мора у префектури Нагасаки и представља највећи примерак виђен од 1986. године. Продата је пре пар дана на аукцији у Токију за око 3.200.000 јена.

Просечна туна плавих пераја има око 250 килограма. Готово дупло тежи примерак који су јапански рибари уловили прошле недеље заиста се ретко виђа, посебно што се њихов број драстично смањио због прекомерног излова.

Наиме, риболовци су из Јапанског мора извукли туну тешку 445 килограма, која је на пијаци у Токију продата за око 3.200.000 јена (30.000 евра), односно по цени од 7.200 јена (око 60 евра) за килограм.

Већ јој је била очишћена утроба и одсечен реп, што значи да је била још тежа када је ухваћена у Нагасаки префектури.

„Многи који раде на рибљој пијаци никада нису видели толико велику туну", рекао је званичник токијске градске владе која управља пијацом Тсукиџи, највећом пијацом са „плодовима мора" на свету.

„Када су је донели, туна је била права атракција и многи запослени су се фотографисали поред ње пре него то је отишла у шницле", додао је.

Највећа туна икада уловљена у Јапану имала је 496 килограма. Било је то у априлу давне 1986. године.

Али, светски рекорд држи један килограм тежа туна која је пре 15 година уловљена у канадским водама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара