Американци склонији депресији од Руса

Тврдња да су Руси људи „црњих мисли“ од западњака још увек стоји. Али, најновије студије Мичигенског универзитета су показале да „негативне емоције“ код њих много мање изазивају депресију него код Американаца.

Достојевски и Толстој су своје сународнике портретисали као компликоване људе црних мисли. Етнографи су то и потврдили.

Међутим, иако се Руси заиста много више баве негативним емоцијама него Американци, мање су склони да због њих постану депресивни него ови други, указују две нове америчке студије, обављене на Мичигенском универзитету, у сарадњи са Националним институтом за ментално здравље САД.

Мада постоји генерално убеђење да су Руси несрећнији од њих, Американаци имају више симптома депресије кад размишљају о негативним искуствима, преноси Ројтерс.

Када Руси размишљају о негативним осећањима, они су у стању да се од тога дистанцирају, па зато имају мање симптома депресије него Американци, указује прва студија обављена на руским и америчким студентима.

Међу симптоме депресије спадају негативне мисли, осећање да смо кажњени, смањење сна и апетита, осећање кривице за раније промашаје и песимизам.

У другом истраживању мерен је степен туге код студената, припадника двеју поменутих нација, пошто су се присетили и анализирали скорашњи доживљај са неком особом у којем је било и љутње.

Код Руса је било мање туговања поводом таквих успомена, мање су били склони да другу страну криве за непријатну ситуацију и лакше су се дистанцирали од таквих доживљаја.

Игор Гросман, један од коаутора студије која ће бити објављена у августовском издању журнала "Psychological Science", објашњава да су Руси способнији да на прошле непријатне догађаје гледају са стране, као посматрачи, пре него као да су у њима сами учествовали.

Гросман истиче да су наведене студије показале да различите културе могу да утичу на то како се човек прилагођава негативним искуствима и како о њима размишља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара