„Ладом“ кроз свет

Путописац Виктор Лазић обишао је целу Европу, више од половине Русије, Казахстан и Украјину и то „ладом“. Једино друштво била му је лутка Милева, која му је, са променљивим успехом, помагала у терању лопова.

Кроз Европу, преко Азије до Аустралије, и назад. Дуго путовање, али не и неизводљиво. Али, замислите да велики део тог пута превалите "ладом". Сада вероватно и највећи ентузијасти одмахују главом. Ипак, све је то, за 15 месеци урадио Виктор Лазић, путописац листа "Прес".

Лазић, који се одважио да крене на овакав пут, обишао је целу Европу, више од половине Русије, Казахстан и Украјину, а онда је до Аустралије морао авионом.

На повратку, од Владивостока, поново аутомобилом до Србије. "Ладу" је каже, изабрао јер није имао много пара, и зато што свудa пролази. Кварила се тридесетак пута, али само једном критично.

"Највећи квар ми се догодио у Монголији у пустињи Гоби што је најгоре место где може да вам се поквари ауто. Mеђутим, нашао сам неке Монголе који су возили ладу пре 20 година па су ми помогли", прича Лазић.

"Светско чудо" у Сибиру 

Понео је огромне количине конзерви које су му трајале готово до Владивостока. Гасом се лако снабдевао јер је за евро у азијским земљама куповао по четири или пет литара горива. Када му је понестајало новца, преводио је преко интернета. И настављао пут.

"Баш у Русији, у Сибиру када сам дошао један пријатељ је почео да зове рођаке и викао - дошао жив Србин у 'лади' - дођите да видите чудо светско", рекао је Лазић.

"Ладом" је кренуо и зато што је веровао да нико неће да је украде. Ипак, за сваки случај је повео и лутку Милеву, јер је често ноћивао у колима, како би евентуални нападачи, мислили да није сам. Мада, то није увек помагало.

"Седам фотоапарата је украдено, једном су чак покушали да ми обију кола док смо Милева и ја били унутра", рекао је Лазић.

Други део путовања Виктор планира већ у децембру, и то по Африци или Јужној Америци. Овог лета објавиће књигу о првом делу пута, који је искористио и да заврши дисертацију из кинеског права и научни рад за Институт Јован Цвијић, за шта је прикупљао материјал.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара