„Уметност“ која је коштала живота 200.000 мрава

Бизарном портрету на којем је годинама радио један калифорнијски уметник заиста је место у Риплијевом музеју „Веровали или не“, јер човек је убио 200.000 мрава да би створио језиву реплику своје фотографије из детињства.

Крис Трумен, 32-годишњи уметник из Клермонта у Калифорнији, убио је чак 200.000 мрава како би направио портрет.

За своје бизарно уметничко дело Трумен је куповао „пакете" од по 40.000 живих мрава по цени од 395 евра, а затим их убијао. Онда их је пинцетом, ужасно стрпљиво, распоређивао по комаду плексигласа, стварајући тако своје „врхунско дело", наводи лондонски Дејли телеграф.

Невероватно је то што је Крис успео да нађе и купца за ово „гробље мрава", димензија 122х107 центиметара. За 27.500 евра откупила га је америчка компанија „Риплијево веровали или не" (Ripley's Believe It or Not), која поседује музејску колекцију „чудних и запањујућих дела".

Трумен је признао да је убијање мрава и прављење портрета од њих представљало прави изазов и како га је неколико пута гризла савест што убија недужне инсекте.

„Требало ми је неколико година да завршим портрет, не због тога што је било тешко радити, већ што ме je гризла савест због убијања мрава. Обуставио сам рад на годину дана, но, онда сам схватио да ће смрт многих мрава баш бити безначајна уколико не наставим рад."

Инспирацију за ово дело уметник је добио присећајући се једне сцене из детињства. „Када сам имао пет година, брат и ја смо напали мравињак па су нас црвени мрави изгризли. Још тада сам одлучио да им се осветим", испричао је Трумен.

Која је вредност живота једног мрава?

Трумен признаје да је у почетку покушавао сваког мрава сам рукама да ухвати и убије, али је схватио да ће му за то требати много времена. Због тога је преко Интернета нашао сајт који их продаје и издвојио око 2.000 евра да би купио 200.000 мрава.

„Мраве заправо гаје и продају људима који поседују егзотичне рептиле као љубимце."

Убијао их је ватом натопљеном ацетоном („фора" коју је научио када је био млади извиђач), а онда, као што смо већ описали, пинцетом постављао на комад плексигласа.

„Прве реакције су биле да је језиво и брутално, док неки мисле да је кул што је уопште могуће направити тако нешто. Али, када људи почну да размишљају о самом раду, отварају се многа питања, попут оних да ли је у реду убијати мраве ради уметности и која је вредност живота једног мрава?", изјавио је на крају калифорнијски „уметник".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије