Каталог одобрених исламских фризура

Уз Закон о облачењу, Иран је добио и адекватан каталог мушких фризура које су по мери правог исламског верника.

Министарство културе Ирана представило је каталог мушких фризура које су у складу са строгим исламских прописима у тој земљи.

На конференцији за медије организовној у сусрет фестивалу "Смерност и фереџа", приказана је брошура са фотографијама мушкараца са спортским кратким и конзервативним фризурама, али и понеком стилизованом уз помоћ гела.

"Фризуре су усклађене са физиономијом иранског мушкарца, културом, вером и исламским законима. Задовољни смо што је влада подржала такав пројекат", рекао је представник Удружења фризера Џалех Ходајар, уједно и члан организационог одбора поменутог фестивала који треба да се одржи крајем овог месеца.

Пројекат на којем су заједно радили Универзитет у Техерану и локално Удружење фризера, покренут је да би се "избегли неприкладни стилови и подржала исламска култура", а каталог је урађен у складу са законом о облачењу који је још пре четири године одобрио ирански парламент, на почетку првог председничког мандата Махмуда Ахмадинеџада.

Иначе, иранска полиција је повремено упада у фризерске салоне који нуде такозване "западњачке фризуре" и упозорава власнике "да им се то не понови".

Навођење Иранаца, посебно младих, да поштују државне прописе по питању изгледа се у последње три деценије претворило у прави изазов за иранске власти, које се често боре са оним што описују као неисламска и неморална гардероба.

После Исламске револуције 1979. године, Иран је усвојио Шарију, свети исламски закон, који одређује женама да носе фереџу, такозвани "хиџаб". С друге стране, мушкарци морају имати одговарајућу фризуру и није им дозвољено да носе кравате или шетају около у шорцевима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво