понедељак, 28.07.2025, 11:50 -> 14:27
Извор: РТС
Цревца на жару – за неке деликатес, за друге храна која се избегава
У облаку дима крај Велике Мораве на ћупријском кеју екипе из свих крајева Србије припремале су свињска цревца на жару. Стручни жири 16. Цреваријаде све је то пробао и прогласио победника. Неколико хиљада људи добро расположених и на крају ситих, посетило је ту гастрономску и забавну манифестацију.
Цревца на жару, у тањирачи, пржена или похована, чак и фарбана. Могу да се припремају на хиљаду начина, за неке су деликатес, други их обилазе у широком луку.
Учесник 16. Цреваријаде Момчило Аћимовић каже да такмичење траје цео дан и да је напорно, али да је све лакше уз добро друштво.
„Лепо је да се дружимо, али би лепо било и да победимо“, поручује Мирјана Сојановић из Aктива жена Ћуприје.
Славиша Марковић истиче да се нико није сетио да направи мост од цреваца и то у облику знака Туристичке организације Ћуприје: „Користимо прехамбене боје, а имамо и неке тајне зачине па очекујемо прво место“.
Према урбаној легенди давних дана воз је у Јагодини налетео на ћурку. Црева су јој испала у Ћуприји, а џигерица у Параћину. Зато Јагодинце зову ћурани, Ћупричане цревари, а Параћинце џигерани.
Ствар је ипак мало озбиљнија. Некада давно цреварски занат у Ћуприји био је цењен и поштован и много породица припремало је свињска и овчија цревца за кланичну индустрију. У част старих занатлија одржава се и Цреваријада.
„Моји Милојковићи, моји синови су наставили традицију. Они су пета генерација цревара који још увек раде и по нама је Ћуприја добила назив – цревари. То је специфичан занат и у бившој Југославији можда је мој тата био једини од тих приватних цревара. Обично су кланичн индрустрије прерађивале, а он је радио приватно“, објашњава Мирјана Милојковић, потомак првих цревара у Ћуприји.
Иако се у почетку чинило да ће пљусак одложити или чак отказати манифестацију и угасити роштиље, организатор Труристичка организација општине Ћуприја имала је среће и све је протекло у најбољем реду.
„Ми негујемо цреварство као породични бизнис и негујемо припремање специјалитета на жару, овде су цревца на жару да бисмо могли добро да једемо, да уживамо у музици, да се веселимо и наздрављамо за будуће дане“, рекла је Јелена Петровић, директорка Туристичке организације у Ћуприји.
Жири је имао заиста тежак задатак да све проба и изабере најбоље спремљена цревца. На крају победник ове године је екипа „Магична цревца“ из Рудне Главе. Са манифестације су сви отишли задовољни, насмејани и наравно сити.
Коментари