Бад Спенсер, од шпагети вестерна до конзерви пасуља
Бад Спенсер, звезда вестерн филмова, често у пару са Теренс Хилом и даље је популаран у Италији иако је преминуо 2016. године, не само због великих спортских успеха и незаборавних филмова, већ захваљујући конзервама пасуља. У питању је бизнис који вреди скоро 10 милиона евра.
Италијани су на полицама самопослуга, приметили конзерве пасуља са познатим ликом али су на почетку мислили да се ради о „лимитираном издању" за носталгичаре тј. генерације бумера, како се у Италији називају рођени између 1946. и 1967.године. Међутим ради се о бизнису породице Педерсоли.
Наиме, право име Бад Спенсера рођеног у Напуљу је Kарло Педерсоли, који је добио своје место у италијанским самопослугама прошле године и од тада зарадио 10 милиона евра.
Kако је Бад Спенсер завршио на конзервама пасуља
У филму Звали су ме Тринити са Теренс Хилом, који је такође био италијанског порекла и чије је право име Марио Ђироти, види се сцена у коме коњ вуче Теренса, а у прашњавој крчми Бад Спенсер једе огромне количине пасуља.
И где год се овај нераздвојни пар појавио увек би ту био присутан и пасуљ. Из тог разлога је породица одлучила да крене са производњом конзерви пасуља који се називају „Пасуљ Бада Спенсера".
Ради се о борлоти пасуљу из региона Пијемонт који је већ спремљен и зачињен и продаје се јако добро. Године 2022, основана је "Bud Power Srl" са циљем да производе храну „високог иновативног садржаја" која поред ових конзерви прави и слаткише и слане грицкалице са биолошким састојцима, биљним протеинима и брашном које није бело јер се сматра нездравим.
Kомпаније је производњу поверила "Defa Food" из Роверета тако да је све "made in Italy", а данас се у овој земљи прославља и Дан "Made In Italy" што је назив који указује да су производи заиста произведени по италијанским стандардима познатим у целом свету.
На почетку продаје 2022. зарада је била свега 56.000 евра, у 2023. 624.000, док се до краја ове године очекује да ће зарада достићи 10 милиона. Зарада одлази сину Ђузепеу и његовим синовима - Алесандру и Kарлу као и нећаку Николи, који поседују 20 одсто команије.
Данас, пасуљ чини 70 процената укупне зараде компаније. Син Бада Спенсера препричава да је отац, након неколико пута поновљених сцена у којима је требало да једе пасуљ, рекао: „Сам ћу да га направим".
Тако је настао његов рецепт: пасуљ бортоли из Пијемонта, пулпа од парадајза, лук, димљена сланина, зачини... Конзерве од 400 грама се продају по цени од 3,99 евра, постале су све популарније и зарађују више од познате марке "heinz".
Ускоро стиже и пиво и џиновска пица
Пасуљ је само почетак за породицу Педерсоли. Ускоро излази и пиво са потписом Бад Спенсера а након лета и "Pizzone Bad Spencer", чији назив потиче од славног шамара из филмова и ради се о џиновској пици.
Сви ови производи ће ускоро да се појаве и на међународном тржишту у Немачкој, Швајцарској, Аустрији и Грчкој. А ви их можете понети из Италије као сувенир или поклон.
Коментари