Читај ми!

Галебови велики кô кондори – најезда „летећих напасти“ у Венецији

Краду храну, сендвиче и комаде пице из руку туриста. Такозвани велики галебови дужине и до 65 центиметара, са крилима која достижу дужину од метар и по и тежином и до два килограма пуноправни су становници Венеције у којој их има више од 2.000 уз 430 парова који праве гнезда.

Град Венеција је преко сајта општине, затим на сајту који припада фирми „Веритас“ која се бави скупљањем смећа као и на сајту Корила, објавила приручник са нормама понашања које је потребно усвојити не би ли се у миру живело са овом врстом галебова.

Овај приручник је изнад свега намењен туристима који нису навикли на понашање венецијанских галебова који слећу на столове у потрази за храном коју понекад и краду директно из руку. Један од савета јесте да уколико је могуће туристи не једу храну на улици и да не остављају ђубре у општинским кантама на улицама.

„Галебови су заиста врло присутни у Венецији али нисмо под најездом од које не знамо како да се одбранимо" изјавио је одборник за амбијент општине Венеција, Масимилиано де Марин и додао да ове мере имају смисла само ако су интегрисане једна са другом те се упознати са овим проблемом и организовати одређене, прецизне мере које ће омогућити да се живи у заједници са галебовима.

Фирма „Веритас“ је заједно са Општином Венеција окачила информативне флајере на два језика на општинске канте за ђубре на местима које највише посећују туристи не би ли их обавестили како да се понашају у присуству галебова.

Годинама општина Венеција уводи разне мере, попут јастребова који својим присуством терају галебове са гробља на острву Сан Микеле, преко звучних система који сметају птицама. Снимљен је и информативни филм о галебовима у овом граду.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије