Северна светла обасјала Велику Британију, Европу и скоро целу северну хемисферу

Док Земљину атмосферу запљускује соларна олуја, аурора бореалис виђења јужније него обично, од Ирске и Британије до Чешке и Немачке, а поједини тврде да је виђена и на нашим просторима.

Северна светла обасјала Велику Британију, Европу и скоро целу северну хемисферу Северна светла обасјала Велику Британију, Европу и скоро целу северну хемисферу

Аурора бореалис је осветлила ноћно небо ретким призорима широм Европе и северне хемисфере, преноси Гардијан.

Северна светлост или аурора бореалис настаје када се наелектрисане честице сударе са гасовима у Земљиној атмосфери око магнетних полова.

На северној хемисфери, већина ове активности се одвија унутар појаса познатог као аурора овал, који покрива географске ширине између 60 и 75 степени. Када је активност јака, она се шири и покрива веће подручје – због чега се овај феномен повремено може видети јужније.

Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) Сједињених Држава издала је у петак ретко упозорење на јаку геомагнетну олују. Упозорили су оператере електрана и свемирских летелица у орбити да предузму мере предострожности. Из Управе је саопштено да би олуја могла да произведе северно светло све до Алабаме и северне Калифорније.

„Већина људи на Земљи неће морати ништа да предузима“, рекао је Роб Стинбург, научник из центра НОАА за свемирске временске прилике. „То је заиста дар из свемира.“ Веома редак догађај је узрокован великим јатом сунчевих пега које је од среде ујутро произвело неколико умерених до јаких сунчевих олуја.

Стинбург и његове колеге наводе да се поларна светлост најбоље може забележити камером на мобилном телефону, која боље региструје светлост него наше очи.

Чак и када се олуја заврши, сигнали између ГПС сателита и земаљских пријемника могу бити кодирани или изгубљени, наводи НОАА. Али постоји толико много навигационих сателита да никакви прекиди не би требало да трају дуго, рекао је Стинбург.

Ова појава је део соларне активности која се повећава како се Сунце приближава врхунцу свог 11-годишњег циклуса.

Очекује се да ће олуја достићи врхунац када се најмање седам избачаја короналне масе конвергирају и сјуре ка Земљи касно у петак или рано у суботу, према последњем ажурирању података које је обабила Национална управа за океане и атмосферу САД. Међутим, постоји „велика вероватноћа“ да ће геомагнетна олуја да се настави и током викенда, саопштено је из агенције.

Стручњаци наводе да су локације са минималним светлосним загађењем најпогодније за посматрање ауроре бореалис. Али многи одушевљени посматрачи који су делили своје снимке на друштвеним мрежама нису морали уопште да се труде.

НАСА је саопштила да олуја није представљала озбиљну претњу за седам астронаута на Међународној свемирској станици. Највећа забринутост је био повећан ниво радијације, а посада би могла да се пресели у боље заштићени део станице ако је потребно, каже Стинбург.

Повећана радијација би такође могла да угрози неке од Насиних научних сателита. Екстремно осетљиви инструменти би се искључили ако је потребно како би се избегла штета, рекао је Анти Пулкинен, директор одељења за хелиофизику свемирске агенције. Неколико свемирских летелица које прате промене на Сунцу, пратило је ова дешавања на нашој звезди.

субота, 08. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије