Традиционални „ракетни рат“ између две цркве на грчком острву, поени за поготке звона

Необична традиција у грчком граду Вронтадосу – две цркве вече уочи Васкрса традиционално испаљују „ракете“ једна на другу.

Традиционални „ракетни рат“ између две цркве на грчком острву, поени за поготке звона Традиционални „ракетни рат“ између две цркве на грчком острву, поени за поготке звона

Две цркве у грчком граду Вронтадосу, које се налазе на врховима брда, синоћ су испаљивале ракете једна на другу, као део националне ускршње традиције.

Циљ је да се из једне цркве погоди звоно на другој, 400 метара удаљеној. Директни погоци на сваки звоник се наводно рачунају следећег дана да би се одредио победник, али свака парохија увек тврди победу над другом.

Резултат неслагања је да се обе парохије договоре да поравнају рачуне следеће године, чиме се ривалство наставља.

Порекло ове традиције није познато, али наводно сеже из отоманског доба. Према локалним предањима, раније се изводило правим топовима, све док османске власти нису забраниле њихову употребу 1889. године.

Догађај је привремено отказан 2016. године, због притужби становника на материјалну штету, али је обновљен 2017. године, уз ограничења трајања и броја лансираних ракета.

петак, 21. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије