Читај ми!

Хотел Бристол поново блиста – рестаурирана фасада најављује завршетак реновирања

Хотел Бристол је дело архитекте Николе Несторовића. Грађен је од 1910. до 1912. године. У њему су одседали чланови породице Рокфелер, Тито, шахиста Гари Каспаров. Четири деценије је под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Београда, али последњих година здање је било далеко од репрезентативног. Ових дана рестауратори му враћају стари сјај.

Радници и машине су и даље у Хотелу Бристол, али скеле су скинуте и већ сада може да се види како је рестаурирана фасада, што је био можда и најтежи задатак. У тиму стручњака било је 16 дипломираних вајара, сликара и професора примењеног вајарства.

„Првобитно је захтевало детаљно прање фасаде објекта водом под притиском, а затим је, када се уочило која су то оштећења на фасади, приступљено скидању старог малтера, а потом и запуњавању тих испуцалих делова. Потом је цела фасада 'обучена' у рестаураторски малтер – микро-армирани малтер“, навео је инжењер Никола Самоковић.

Основни задатак рестауратора био је да се оригинална фасадна архитектура сачува и да се, у мери у којој је то могуће, врати у првобитно стање. Од пет ликорезаца, стручњака за украсе на фасади, колико их има у Србији, троје је радило на Бристолу.

„За сваки украс се сагледава његово стање, који су то недостајући делови и процењује степен оштећења да ли је он зрео за потпуно уклањање и израду новог по узору на старо или се приступа рестаурацији“, објашњава Самоковић.

Рестауриран је и камен на степеницама, ограда и рукохвати, уграђена је нова столарија по узору на оригиналну. У атријуму хотела планирана је библиотека са камином, у подруму спа центар. Када буде отворио своја врата, гостима ће на располагању бити 143 луксузно опремљене собе на четири нивоа и ресторан на крову.

„Цео кров је урађен по узору на стари, замењен је комплетно, али је сам изглед остао исти. То је бибер цреп, имамо сада и спој нечег новог а то је тај клизни кров који ће пружити поглед на реку“, истакао је .

Хотел Бристол је дело архитекте Николе Несторовића. Грађен је од 1910. до 1912. године. У њему су одседали чланови породице Рокфелер, Тито, шахиста Гари Каспаров. Бристол је под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Београда скоро четири деценије.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво