Читај ми!

Дрски лопов запрепастио Америку и Јапан – тешко опљачкан најплаћенији спортиста свих времена

Преводилац је украо више од 16 милиона долара најславнијем јапанском спортисти, једном од највећих звезда у америчком бејзболу, и најплаћенијем атлети света свих времена Шохеи Отањију.

Последњих неколико недеља у Земљи излазећег сунца највећа вест у свету спорта забаве и спорта је невероватно откриће да је бејзбол играча Шохеи Отањија, који је један од водећих звезда америчке бејзбол лиге (МЛБ), годинама поткрадао његов преводилац, такође Јапанац.

Двадесетдеветогодишњи Шохеи Отањи, захваљујући свом јединственом таленту и фантастичним резултатима, два пута је проглашен за најкориснијег играча читаве америчке бејзбол лиге, те је прошле године потписао десетогодишњи уговор са клубом Лос Анђелес Доџерс вредан 700 милиона долара.

То је највећи уговор у историји професионалног спорта не само у САД, већ у целом свету – Отањи је у том погледу претекао Лионела Месија, који је од фудбалског клуба Барселоне за период од 2017 до 2021. добио 674 милиона долара (555 милиона евра).

Наиме, Отањи је врсни пичер (бацач), али истовремено остварује и висок проценат као ударач, што би преведено на фудбалски језик значило да је не само један од најбољих голмана, већ и голгетера у лиги у којој игра више од хиљаду професионалаца. По доласку у САД, Отањи је, иако специјалиста за бацање лоптице, ударао чак преко 30 хоумранова годишње, а у 2021. је чак постао рекордер Америчке лиге (једне од два огранка која чине МЛБ) у тој категорији са 44 хоумрана.

Све то га чини феноменом, упечатљивим и ретким талентом, па Отањи, осим дивљења и армије фанова у САД, у својој земљи Јапану има статус националног хероја и једне врсте божанства која ходи земљом.

Коцкарски пут у пропаст

Карактеристично за јапанску културу обожавања познатих јавних личности у којој се и особе које раде са славнима третирају као филмске звезде, и његов преводилац Ипеи Мизухара у Јапану је уживао третман познате особе од које се траже аутограми и која се позива да наступа у телевизијским емисијама.

Међутим, прошлог месеца на површину је испливала чињеница да се тридесет-деветогодишњи Мизухара, у супротности са законом америчке државе Калифорнија у којој живи и ради скупа са Отањијем, бавио нелегалним клађењем на резултате разних спортских утакмица и услед тога запао у велике дугове у укупном износу од преко 40 и по милиона долара.

Сам Мизухара је зарађивао за преводиоце невероватан износ од преко 300.000 долара годишње али је његов коцкарски жар далеко превазишао његове финансијске могућности, па се поставило питање да ли је његову коцкарску зависност својим новцем свесно потхрањивао играч Отањи, односно, да ли је мега звезда јапанског и америчког бејзбола за себе уплаћивао незаконите опкладе преко преводиоца.

Ово поготово стога што је цео скандал дошао под лупу јавности захваљујући томе што је спортска ТВ станица ЕСПН сазнала за две пошиљке новца сумњивим кладионичарима од по пола милиона долара које су ишле са Отањијевог рачуна.

Та сумња проузроковала је лавину медијских спекулација и ужасавање међу спортском публиком, но Отањи, који врло слабо говор енглески, убрзо је демантовао своју умешаност у клађење и устврдио да је преводилац користио његов новац без његовог знања и одобрења. Даљом истрагом утврђено је да је преводилац Мизухара од 2021. до 2024. укупно исисао чак 16 милиона долара са Отањијевог банковног рачуна.

До информација потребних за располагање тим рачуном дошао је када је у банци, приликом његовог отварања, преводио за Отањија. Мизухара је подметнуо је своју мејл адресу и телефонски број као контакте за банковни рачун Отањија и трансакције углавном вршио преко телефона лажно се представљајући особљу банке као Отањи.

Мизухара ће бити изведен пред суд у Калифорнији и прети му казну до 30 година затвора.

Његов случај не само што је бар привремено бацио сумњу на најпознатију јапанску спортску звезду, већ ће сигурно уздрмати и релативно наивни приступ јапанске публике јавним личностима у којима се њима без икакве задршке пружају највише почасти и привилегије. Он намеће и низ питања о одговорности функционера америчких клубова у којима је Отањи до сада играо, јер су они, уместо да одржавају одређени минимални увид у његове финансије због плаћања пореза, старање о њему потпуно препустили преводиоцу.

Шохеи Отањи у САД је прешао 2018. године појачавши редове тима Лос Анђелес Ејнджелс, где је за четири године укупно зарадио преко 42 милиона долара. У 2023. години прешао је у Доџерсе, где ове сезоне, због опоравка од операције лакта, не наступа као пичер, већ само као ударач.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво