Читај ми!

Понте Векио враћа стару славу – реновира се чувени мост у Фиренци

Седам векова посматрао је Понте Векио како се Фиренца око њега мења, одолевао поплавама, пожарима и нацистичкој инвазији у Другом светском рату. Сада чувени мост очекује двогодишње реновирање, по цени од око два милиона евра.

Понте Векио враћа стару славу – реновира се чувени мост у Фиренци Понте Векио враћа стару славу – реновира се чувени мост у Фиренци

Прву комплетну рестаурацију и детаљно чишћење моста Понте Векио у Фиренци, најављују градски челници задужени за културу. Током седам векова постојања симбола италијанског града, мост је прошао кроз бројне процесе редовног одржавања и чак неколико реновирања како би се осигурала његова стабилност.

Ово је историјски пројекат јер Понте Векио никада није имао рестаурације ове техничке сложености. На крају ћемо имати још лепши мост него што смо навикли“, рекао је новинарима градоначелник Фиренце Дарио Нардела.

Широко сматран једним од највећих достигнућа у европском средњовековном инжењерству, пешачки мост се протеже преко реке Арно са живописним зградама у којима се налазе десетине златара. Горња галерија повезује Галерију Уфици са палатом Пити.

Колики је значај Понте Векија говори податак да је то био једини мост преко реке Арно који је немачка војска поштедела када се повлачила пред крај Другог светског рата.

Предстојећи радови обухватиће рестаурацију и чишћење целог моста како би се елиминисале алге, маховина и коров, као и све наслаге које су оставиле хемикалије у реци. Досадашњи заменски спојеви ће бити унапређени, сам камен ће бити ојачан, а биће обновљен и камен са пешачких стаза моста.

Радови на горњем делу моста почеће у октобру и новембру ове године, док ће се радови на доњем делу моста одвијати током лета 2025. и 2026. године.

Отприлике половину средстава потребних за пројекат донира Маркези Антинори, једна од најпознатијих италијанских винарских породица.

Наша породична историја је увек била нераскидиво повезана са Фиренцом од 13. века. Град нам је толико тога дао током векова и зато нам је задовољство што можемо да будемо део овог значајног пројекта“, нагласио је председник Групације Маркези Антинори“, Пјеро Антинори.

Приватни донатори који доприносе рестаурацији историјских споменика постају све чешћи у Италији јер је буџет земље за њихово одржавање драстично смањен.

Током 2011, компанија за производњу луксузне кожне робе "Tod's" је обећала 25 милиона евра за рестаурацију Колосеума, док је Дизел пристао да обнови мост Ријалто у Венецији за пет милиона евра, у мају 2013. године.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво