Читај ми!

Насукани рибари спасени са пустог острва – поруку за помоћ исписали палминим лишћем

Тројица рибара спасена су са пустог острва после недељу дана потраге. Приметила их је Обалска стража америчке морнарице када су на плажи видели поруку "Помоћ", формирану од палминог лишћа. Пецароши су се на острву хранили кокосовим орасима.

Америчка морнарица спасила је тројицу рибара, који су више од недељу дана били насукани на пустом острву у Тихом океану, након што су исписали поруку "Помоћ" од палминог лишћа.

Претходно су кренули на пецање када им се око ненасељеног атола Пикелот у Микронезији 31. марта на броду покварио мотор.

Успели су да се искрцају на копно, али им је радио остао без батерије пре него што су успоставили комуникацију са спасилачком службом.

Један од чланова Обалске страже америчке морнарице који је приметио поруку је и рођак једног од пецараоша који је био на пустом острву.

На његову иницијативу је током претходних дана покренута и опсежна потрага на огромном подручју.

Хранили се кокосовим орасима 

Рибари су након спасавања истакли да су на острву јели кокосове орахе и пили воду из језера, док је Обалска стража истакла да би без поруке исписане на песку тешко били примећени.
Поручница Обалске страже Челси Гарсија истакла је да је то био "генијалан потез".

"И кључни фактор који је довео до спасавања", рекла је Гарсијева.

Натпис на напуштеном острву примитела је посада извиђачког авиона америчке морнарице са седиштем на Окинави у Јапану. У првом налету из авиона је избачен пакет помоћи са храном и водом.

"СОС" натпис на истом острву

Пикелот је мало и удаљено корално острво површине око 30 хектара, удаљено више од 600 километара од Гуама.

На истом месту су пре четири године спасена четворица рибара који су остали без горива на броду после чега су их струје одвукле до атола.

Такође су примећени након што су исписали "СОС" на плажи, користећи палмино лишће.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије