Читај ми!

Арктички регион Норвешке тражи од Европске комисије 26-часовни дан

Локалне власти на крајњем северу Норвешке, близу Северног пола, на граници са Русијом, поднеле су необичан захтев Комисији ЕУ. Тражили су дозволу за успостављање нове временске зоне у којој дан има 26 сати уместо уобичајених 24.

Арктички регион Норвешке тражи од Европске комисије 26-часовни  дан Арктички регион Норвешке тражи од Европске комисије 26-часовни дан

Арктички регион Норвешке затражио је од Комисије ЕУ дозволу да успостави посебну временску зону која ће одговарати локалном начину живота и вредностима људи који живе у најсевернијем делу земље.

Захтев је поднела Венке Педерсен, градоначелница општине Вадсо и председница одбора Ост-Финмарксродет.

Овај регион, познат као „Акциона зона“, тражи нову директиву од Европске комисије која налаже норвешким властима да одобре стварање временске зоне у којој дан садржи 26 сати уместо уобичајених 24. Пројекат „Више времена“ има за циљ да истакне и промовише јединствен начин живота у овој удаљеној испостави Европе.

Мир и спокој

„Живот у овом удаљеном, али прелепом региону Норвешке нуди посебан осећај мира и спокоја, који омогућава другачији концепт времена“, наводи Педерсенова у захтеву који је прослеђен Европској комисији. Она додаје: „Људи овде заиста поштују и цене додатно време у свом дану, што нам омогућава да следимо своје циљеве и снове, а истовремено доприносимо циљевима Уједињених нација о одрживости и борби против климатских промена.“

Привлачење младих људи

Уколико би имали сопствену сертификовану временску зону у оквиру ЕУ, регион се нада да би на тај начин привукао више младих људи, не само из Норвешке већ и из целог света, да открију и настане се у овој области. Ово је кључно не само из геополитичких разлога, већ и у смислу националне и еколошке перспективе.

Комисија ЕУ је одговорна за мерење времена и релевантну технологију, и одређује стандардна времена за све земље у подручју ЕЕА, укључујући Норвешку. Ова надлежност се спроводи путем директива као што је летње рачунање времена. „Због тога, директно се обраћамо Комисији да се позабави овим хитним изазовом у најсевернијем делу Норвешке“, додаје Венке Педерсен.

У закључку, општина, позивајући се на ЕЕА споразум, љубазно моли Европску комисију да потврди, новом директивом, да норвешке власти имају одобрење за стварање посебне временске зоне за арктички део земље, продужавајући дан на 26 сати уместо стандардних 24.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара