Читај ми!

Арктички регион Норвешке тражи од Европске комисије 26-часовни дан

Локалне власти на крајњем северу Норвешке, близу Северног пола, на граници са Русијом, поднеле су необичан захтев Комисији ЕУ. Тражили су дозволу за успостављање нове временске зоне у којој дан има 26 сати уместо уобичајених 24.

Арктички регион Норвешке тражи од Европске комисије 26-часовни  дан Арктички регион Норвешке тражи од Европске комисије 26-часовни дан

Арктички регион Норвешке затражио је од Комисије ЕУ дозволу да успостави посебну временску зону која ће одговарати локалном начину живота и вредностима људи који живе у најсевернијем делу земље.

Захтев је поднела Венке Педерсен, градоначелница општине Вадсо и председница одбора Ост-Финмарксродет.

Овај регион, познат као „Акциона зона“, тражи нову директиву од Европске комисије која налаже норвешким властима да одобре стварање временске зоне у којој дан садржи 26 сати уместо уобичајених 24. Пројекат „Више времена“ има за циљ да истакне и промовише јединствен начин живота у овој удаљеној испостави Европе.

Мир и спокој

„Живот у овом удаљеном, али прелепом региону Норвешке нуди посебан осећај мира и спокоја, који омогућава другачији концепт времена“, наводи Педерсенова у захтеву који је прослеђен Европској комисији. Она додаје: „Људи овде заиста поштују и цене додатно време у свом дану, што нам омогућава да следимо своје циљеве и снове, а истовремено доприносимо циљевима Уједињених нација о одрживости и борби против климатских промена.“

Привлачење младих људи

Уколико би имали сопствену сертификовану временску зону у оквиру ЕУ, регион се нада да би на тај начин привукао више младих људи, не само из Норвешке већ и из целог света, да открију и настане се у овој области. Ово је кључно не само из геополитичких разлога, већ и у смислу националне и еколошке перспективе.

Комисија ЕУ је одговорна за мерење времена и релевантну технологију, и одређује стандардна времена за све земље у подручју ЕЕА, укључујући Норвешку. Ова надлежност се спроводи путем директива као што је летње рачунање времена. „Због тога, директно се обраћамо Комисији да се позабави овим хитним изазовом у најсевернијем делу Норвешке“, додаје Венке Педерсен.

У закључку, општина, позивајући се на ЕЕА споразум, љубазно моли Европску комисију да потврди, новом директивом, да норвешке власти имају одобрење за стварање посебне временске зоне за арктички део земље, продужавајући дан на 26 сати уместо стандардних 24.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво