Читај ми!

Градоначелник Венеције о увођењу улазнице за град: Храбар сам кô Марко Поло

Венеција ће постати први велики град на свету који је увео „улазницу“, а одлуку да уведе такву меру градоначелник Венеције назвао је храбром и упоредио се са легендарним морепловцем Марком Полом.

Градоначелник Венеције Луиђи Бруњаро рекао је да циљ наплаћивања улаза није да попуни градске касе, већ да заштити историјски град, који привлачи 40.000 посетилаца дневно и учини га лакшим за живот.

Карте по цени од пет евра већ могу да се купе или резервишу онлајн и важе за период од 25. априла до 14. јула. Градске власти подразумевају период од два и по месеца пробним.

„Имамо дужност да очувамо величанствене историјске центре широм света. Током историје, нико није ризиковао да покуша овако нешто. Ниједан политичар не би урадио ово што ћу ја урадити. Уколико успе, сви ће рећи да је банално, а ако не успе онда ће критиковати“, рекао је градоначелник новинарима.

Док је размишљао о храбрим људима спремним на ризик, Бруњаро каже да му је на памет пао Марко Поло, који је 1271. са само 17 година испловио из Венеције и путовао све до Азије.

„Није знао где иде, није било џи-пи-еса… и стигао је у Кину. И онда се вратио у Венецију са важним знањем“, истакао је Бруњаро.

Они који се одлуче да посете Венецију добиће, када буду резервисали и платили карту, кју-ар код који ће им бити неопходан за обилазак историјског центра. Контролори ће обављати провере, а они који немају карту ризикују казну и до 300 евра.

Становници, путници, ученици и деца испод 14 година су изузети, као и туристи који остају да преноће.

Многи су критиковали овакву одлуку, говорећи да је мера неуставна и ограничава слободу кретања, док други тврде да би могла да одбије туристе.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво