Читај ми!

Сви милијардери млађи од 30 година наследили своје богатство, открива истраживање Форбса

Сви светски милијардери млађи од 30 година наследили су своје богатство, у првом таласу „великог трансфера богатства“ у којем се очекује да ће више од хиљаду богатих људи пренети више од 5,2 билиона долара својим наследницима у наредне две деценије.

На свету већ има милијардера више него икада раније (2.781), а очекује се да ће тај број расти у наредним годинама када се има у виду да се старија генерација супер богатих припрема да свој иметак пренесе на потомке. Истраживање часописа Форбс показало је има 15 милијардера старих 30 или мање година, али да ниједан није створио сопствено богатство, већ да је имао користи од огромног наслеђа.

Међу њима су милијардери из Ирске, Фироз Мистри (27) и његов брат Захан (25), од којих сваки има, како се процењује, по 4,9 милијарди долара од удела у „Тата Сонс“, матичној компанији индијског конгломерата „Тате Гроуп“, који поседује брендове аутомобила, укључујући Јагуар ленд ровер. Они су наследили својих 4,6 одсто удела у компанији 2022. године након смрти свог оца Сајруса Мистрија, који је умро мање од три месеца после њиховог деде Палоњија.

Троје деце Леонарда дел Векија, оснивача компаније за луксузне сунчане наочаре „Луксотика“ (Luxottica ), постали су милијардери након његове смрти 2022. Леонардо Марија (28), Лука (22) и Клементе дел Векио (19) су наследили по 12,5 одсто удела у породичној холдинг компанији „Делфин“ са седиштем у Луксембургу, која поседује скоро трећину "EssilorLuxottica", компаније која стоји иза„Реј бана“ (Ray-Ban) и "Oakley"-а. Браћа и сестре имају богатство које се процењује на 4,7 милијарди долара за сваког од њих.

Најмлађа милијардерка на свету је Ливија Фогт (19), која има богатство од 1,1 милијарду долара захваљујући уделу од 3,1 у "WEG Industries", бразилском произвођачу електричне опреме чији је суоснивач њен деда Вернер Рикардо. Умро је 2016. На списку је и њена старија сестра Дора Фогт де Асис (26).

Стручњаци швајцарске банке УБС наводе да: „Током наредних 20 до 30 година, преко хиљаду данашњих милијардера ће вероватно пренети више од 5,2 билиона долара својим наследницима. Како смо дошли до овог броја? Једноставно сабирањем богатства 1.023 милијардера који данас имају 70 или више година“.

„Дугорочно гледано, изузетно богатство које је резултат процвата предузетничке активности од деведесетих успоставило је основу за будуће генерације породица милијардера.“

Најбогатија особа на планети је већински власник конгломерата луксузне робе LVMH Бернар Арно. Он има 75 година и недавно је унапредио своју децу на кључне позиције у послу. Арно има процењено богатство од 233 милијарде долара, што је повећање од 10 одсто у односу на прошлу годину.

Чарлс Кох, старији од браће америчких индустријалаца милијардера, има 88 година, док његов брат Дејвид има 79 година. Фил Најт, милијардер, суоснивач компаније „Најки“, има 86 година.

Очекује се да ће следећа генерација наследити укупно 70 билиона долара у наредних 20 година, према проценама консултантске фирме "Cerulli Associates". Очекује се да ће „трансфер миленијалци“ постати „најбогатија генерација у историји“, каже истраживање агента за некретнине Најта Франка.

Један од најмлађих милијардера који су стекли – а не наследили – своје богатство је Бен Франсис (31), британски оснивач спортског бренда Gymshark. Његово богатство се процењује на 1,3 милијарде долара.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво